Ucraïna celebra aquest dimecres el Dia de la Independència. En aquest sentit, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha advertit sobre possibles accions russes dins el territori. Durant el discurs nocturn del diumenge, Zelenski ha dit que havia parlat amb el president francès, Emmanuel Macron, sobre "totes les amenaces" plantejades per Rússia, i que s'havien enviat missatges similars al secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, i al president turc, Recep Tayyip Erdogan. "Tots els socis d'Ucraïna han estat informats sobre el que l'estat terrorista pot preparar per a aquesta setmana".
El líder ucraïnès ha mencionat que una acció que Rússia podria dur a terme és un judici per un grup de soldats ucraïnesos capturats durant el lloc de la ciutat ucraïnesa de Mariúpol. "Si aquest menyspreable judici continués endavant... seria la línia més enllà de la qual les negociacions ja no serien possibles", ha exposat Zelenski i destaca el portal Voice of America. "No hi haurà més converses. El nostre estat ho ha dit tot".
Ucraïna celebrarà els seus 31 anys d'independència de l'antiga Unió Soviètica aquest 24 d'agost, el dia que farà sis mesos de l'inici de la guerra. La guerra entre els dos països ha causat ja la mort de milers de combatents dels dos bàndols i de civils ucraïnesos, al mateix temps que ha provocat també que milers de persones hagin marxat de les seves cases i ciutats buscant seguretat a la part més occidental del país o, fins i tot, a països veïns.
Les explosions no s'aturen
Diversos projectils han caigut sobre la ciutat de Nikopol, al sud d'Ucraïna, la matinada del diumenge, prop de la planta nuclear de Zaporíjia. Rússia hauria apuntat diversos llocs d'Odessa, el port clau de la Mar Negra i el centre d'exportació de gra d'Ucraïna. Ara bé, el bombardeig a Nikopol ha estat motiu d'especial preocupació, ja que el governador regional Valentyn Reznichenko ha descrit a Telegram que 25 projectils han caigut sobre la ciutat, van incendiar una instal·lació industrial i van tallar el subministrament elèctric a 3.000 persones.
Els recents atacs prop de la central han causat preocupació per la possibilitat d'un accident nuclear. La central nuclear de Zaporíjia fa dies que està en el punt de mira. La setmana passada, va aparèixer un nou vídeo on es pot veure que vehicles militars russos estarien dins la sala de turbines connectada a un reactor nuclear de la planta, on la intensificació dels bombardejos ha fet créixer la por d'un desastre nuclear. Segons afirma la CNN, que hauria geolocalitzat el vídeo i n'hauria confirmat la seva autenticitat, hauria començat a circular aquest dijous, tot i que no se sap quan es va difondre per primera vegada. Les imatges mostren una de les sis sales de turbines ubicades al costat occidental de la planta nuclear, al sud-est d'Enerhodar. Cada sala de turbines està connectada i construïda en un gran edifici que alberga un reactor nuclear. Els vehicles que s'hi veuen sembla que podrien ser camions militars russos, que es troben a uns 130 metres del reactor. Al mateix vídeo es veuen almenys cinc vehicles, un clarament marcat amb un símbol d'una Z, convertit ja en símbol de la guerra per les tropes russes.
És possible un segon Txernòbil?
Moscou ha dit que l'únic equip militar a la planta està relacionat amb tasques de guàrdia i vigilància. El Ministeri de Defensa rus ha afirmat, aquest dijous, que a les imatges es veu que les "armes, especialment pesades, no es col·loquen a la zona de l'estació". Tant Rússia com Ucraïna s'han acusat mútuament d'amenaçar-se amb terrorisme nuclear.
La central nuclear de Zaporíjia és, ara per ara, la més gran d'Europa i ha estat sota control rus des del passat mes de març. Ara, però, des de fa unes setmanes els atacs a la central s'han intensificat. Això ha fet que els temors sobre un possible nou desastre nuclears siguin més vius que mai. Per ara, els experts s'han limitat a intentar rebaixar el nerviosisme d'Europa i són especialment cautelosos amb la catàstrofe nuclear de Txernòbil. "No és gaire probable que aquesta planta pateixi danys", explicava a la mateixa CNN Leon Cizelj, president de la Societat Nuclear Europea. "En el cas molt improbable que ho sigui, el problema radioactiu afectaria principalment als ucraïnesos que viuen a prop", i no s'estendria per l'Europa oriental, com va ser el cas de Txernòbil.