El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha declarat aquest dimecres que les converses de pau celebrades a Londres s'han desenvolupat en un ambient "carregat d’emoció", però que aquesta intensitat ha estat, segons ell, un senyal positiu. "Avui hi ha hagut molta emoció. Però és positiu que cinc països s’hagin reunit per avançar en la pau", ha expressat Zelenski en una publicació a les xarxes socials.

➕ Cancel·lada la reunió de ministres al Regne Unit per la pau a Ucraïna: els EUA van per lliure
 

➕ Es filtra el pla dels EUA per aconseguir la pau entre Rússia i Ucraïna: tots detalls
 

➕ Pols entre Ucraïna i els EUA sobre cedir territori: línies vermelles
 

El líder ucraïnès va reiterar el compromís del seu país amb la seva constitució, que prohibeix explícitament la cessió de territoris com Crimea. "Ucraïna acatarà la seva constitució", insistia, deixant clar que qualsevol iniciativa de pau haurà de respectar la integritat territorial del país.

Durant les converses, els Estats Units, juntament amb altres països europeus, van compartir les seves propostes i visions per trobar una sortida diplomàtica al conflicte. Zelenski destacava la importància del treball conjunt per assolir "una pau duradora".

La posició canviant dels EUA amb Crimea

Com a part del seu missatge, el president ucraïnès va recordar la Declaració de Crimea del 2018, emesa per Mike Pompeo, qui aleshores era secretari d'Estat sota el mandat de Donald Trump. En aquell document, Pompeo afirmava que "els Estats Units rebutgen l’intent d’annexió de Crimea per part de Rússia i es comprometen a mantenir aquesta política fins que es restableixi la integritat territorial d’Ucraïna".

Aquesta referència adquireix especial rellevància en el context actual, atès que Trump, sembla defensar la possibilitat que els Estats Units reconeguin formalment el control rus sobre Crimea. Aquesta proposta contradiu tant la Carta de les Nacions Unides com els principis bàsics de política exterior nord-americana després de la Segona Guerra Mundial, segons els quals les fronteres no s’han de modificar per la força. Les declaracions de Zelenski arriben en un moment crític per a la diplomàcia internacional, amb una guerra prolongada i desenllaç incert, però també amb senyals incipients d’un possible diàleg multilateral per recuperar la pau.

Els comentaris de Trump

Enmig dels esforços diplomàtics per posar fi al conflicte entre Ucraïna i Rússia, Trump va carregar contra el president ucraïnès per la seva insistència a no cedir Crimea. Segons Trump, aquesta postura estaria dificultant les converses de pau.

"Està perjudicant les converses. Ningú li demana a Zelenski que reconegui Crimea", va declarar, tot criticant obertament la fermesa del president ucraïnès en defensar la sobirania territorial del seu país.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!