El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha reclamat avui als líders del G7 sistemes de defensa antiaeris, ajuda a la reconstrucció del seu país i una estratègia contra el bloqueig rus a les exportacions del blat. Zelenski es va dirigir als set líders en format virtual, en una sessió a porta tancada, de la que únicament es van transmetre algunes imatges inicials, sense so, però en les quals va demanar aquests suports al G7, segons informacions coincidents de fonts comunitàries i alemanyes.
La intervenció del president ucraïnès va obrir la segona jornada de la cimera del grup de les set potències, que segons fonts dels Estats Units acordaran noves sancions contra Rússia.
A aquesta sessió, seguirà la incorporació a les deliberacions del grup de cinc països convidats -Argentina, Índia, Senegal, Sud-àfrica i Indonèsia, país aquest últim que té la presidència de torn del G20, on és integrada Rússia. Segons fonts nord-americà, el G7 ultima un acord per posar un preu límit a les exportacions de petroli rus a països fora dels EUA, la Unió Europea (UE) i d'aquest grup de les set nacions més industrialitzades del món.
La cimera, que es prolongarà fins demà, va començar ahir després d'una de bilateral entre Scholz i el president dels Estats Units, Joe Biden, ambdós determinats a mostrar cohesió en el seu suport a Ucraïna i a traçar noves respostes contundents cap a Moscou. La guerra és el tema dominant en aquest G7, una cimera amb cert caràcter de pont entre el Consell Europeu de la passada setmana, en el qual es va reconèixer Ucraïna com a país aspirant a l'ingrés a la Unió Europea (UE), i la pròxima de l'OTAN, que s'obrirà dimecres a Madrid.
Or rus
Juntament amb la necessitat de donar suport a Ucraïna davant l'agressió russa, els líders del G7 aborden les conseqüències d'aquest conflicte en l'economia global, la desenfrenada inflació i l'alarma davant de la crisi alimentària que pot precipitar un bloqueig rus al blat ucraïnès. Biden va avançar ahir el propòsit del G7 prohibir les importacions d'or rus, fet que sustenten el Canadà i el Japó, així com el Regne Unit. El primer ministre, Boris Johnson, aspira a convèncer també Alemanya, França i Itàlia.
Entre els acords més destacats de la primera jornada va destacar el macropla d'infraestructures presentat per Biden, Scholz i la resta dels líders del G7, consistent en 600.000 milions de dòlars que es destinaran a infraestructures en països d'ingressos mitjans i baixos per contrarestar l'avenç de la Xina.