Volodímir Zelenski s'ha obert a cedir territori a Rússia a canvi d'entrar a l'OTAN i acabar la guerra, per primera vegada des de l'inici del conflicte. "Si volem acabar la 'fase calenta' de la guerra, necessitem posar sota el paraigua de l'OTAN el territori d'Ucraïna que tenim sota control. Necessitem fer-ho ràpid. Després, la resta del territori (ocupat) es pot recuperar per la via diplomàtica", ha expressat el president ucraïnès en una entrevista amb Sky News, publicada aquest divendres —la primera a mitjans de comunicació britànics des de la victòria de Donald Trump.

El periodista de la cadena britànica ha demanat a Zelenski que reaccioni a les informacions d'alguns mitjans que deien que un dels plans del president electe dels Estats Units, Donald Trump, per posar fi a la guerra podia ser que Kíiv cedís la terra que Moscou ha annexionat a canvi d'unir-se a l'OTAN. Així, el líder ucraïnès ha comentat que ningú els ha oferit encara "entrar a l'OTAN amb només una part d'Ucraïna" oficialment, i això que és necessari un alto el foc i que l'Aliança Atlàntica cobreixi "immediatament" la part del país sota control ucraïnès per garantir que el president rus, Vladímir Putin, no tornarà per conquerir més territori.

Zelenski i la invitació de l'OTAN

"La invitació (de l'OTAN) s'ha d'estendre a Ucraïna sota les seves fronteres reconegudes internacionalment, no pot incloure només una part del país. Per què? Perquè així admetries que Ucraïna és només aquesta part del territori i que l'altra part és Rússia", ha matisat Zelenski, ja que el contrari aniria contra la Constitució ucraïnesa. El president ha afegit que haurà de treballar amb el nou dirigent dels EUA per tenir "el màxim suport" i ha explicat que va tenir una conversa "molt càlida, bona i constructiva" en la seva trobada del setembre.

Tal com recorda Sky News, és la primera vegada que Zelenski suggereix un acord d'alto el foc que inclogui el control rus de part del territori ucraïnès. Durant tot el conflicte, sempre s'ha mostrat contrari a cedir parts del país com Crimea, annexionada des del 2014, i Donetsk, Kherson, Luhansk i Zaporíjia, declarades unilateralment russes des del setembre del 2022. Cal tenir en compte que la guerra a Ucraïna ha escalat ràpidament en les últimes setmanes, sobretot després que Washington hagi donat llum verda a Kíiv per fer servir míssils de llarg abast contra objectius militars en territori rus. Per la seva banda, Moscou ha respost amb atacs múltiples i els nous míssils balístics Oréixnik.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!