El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, parla a porta tancada d'atacar territori rus, ocupar pobles fronterers russos per guanyar influència sobre Moscou i bombardejar un gasoducte que transfereix petroli rus a Hongria, segons indiquen documents classificats del Pentàgon filtrats que revela aquest diumenge el diari estatunidenc The Washington Post. Segons la intel·ligència del Departament de Defensa dels Estats Units, Zelenski voldria míssils de llarg abast per colpejar objectius dins les fronteres de Rússia, tal com ha expressat en comunicacions internes amb els principals ajudants i líders militars.
Els documents classificats formen part d'una filtració més àmplia de secrets d'intel·ligència nord-americans distribuïts a la plataforma digital Discord a l'abril i recollida pel Washington Post aquest diumenge. El diari estatunidenc destaca que aquestes filtracions contrasten amb la imatge pública "d'estadista tranquil i estoic que resisteix l'atac de Rússia" i afirmen que Zelenski "s'ha guanyat la confiança d'Occident utilitzant les armes que li proporcionen per defensar-se dins les fronteres d'Ucraïna". El Pentàgon no ha desmentit l'autenticitat dels documents filtrats.
Atacs en territori de Rússia
En una reunió al gener, el president ucraïnès parla de "conduir atacs a Rússia" i traslladar tropes terrestres ucraïneses a territori enemic per "ocupar ciutats frontereres" no especificades. L'objectiu seria "donar a Kíiv força en les converses amb Moscou", s'explica al document de la intel·ligència americana. En altra reunió al febrer, Zelenski va expressar al general Valery Zaluzhny, el màxim comandant militar d'Ucraïna, la seva "preocupació" perquè "Ucraïna no té míssils de llarg abast capaços d'arribar al desplegament de tropes russes a Rússia ni res amb què atacar-los". Segons els documents classificats, Zelenski "va suggerir que Ucraïna atacava llocs de desplegament no especificats a Rostov", una regió a l'oest de Rússia, mitjançant l'ús de drons.
També al febrer, en una reunió amb la viceprimera ministra, Yuliya Svrydenko, el president ucraïnès va proposar "explotar" el gasoducte Druzhba, que subministra petroli a Hongria. D'aquesta forma, es destruiria la indústria hongaresa, que es basa en gran mesura en el petroli rus, segons justificava Zelenski i expliquen els documents del Pentàgon. L'Hongria de Víktor Orban, tot i que forma part de la Unió Europea, és un dels països més propers al Kremlim. Així i tot, l'informe d'intel·ligència assenyala que Zelenski estava "expressant ràbia cap a Hongria i, per tant, podria estar fent amenaces hiperbòliques sense sentit".
Els Estats Units, en contra
Els Estats Units i els aliats occidentals no volen que la guerra s'estengui a territori rus, ja que temen una escalada del conflicte i que la guerra es faci en territori d'una de les grans potències nuclears. De fet, el president Joe Biden ha negat la sol·licitud del líder ucraïnès per proporcionar-li míssils tàctics de llarga distància i ha reiterat que no insta a que Ucraïna ataqui més enllà de les seves fronteres. En diverses entrevistes, Zelenski havia rebutjat la idea d'utilitzar l'armament que li proporciona l'OTAN sobre territori rus, però sí que havia afirmat que "Ucraïna té tot el dret a protegir-se" i "quan ha mort tant gent i hi ha hagut fosses comunes i tortures, estic segur que hem d'utilitzar qualsevol truc". La setmana passada, Gran Bretanya va ser el primer país occidental que ha proporcionat míssils de llarg abast a Ucraïna, el sistema Storm Shadow, tot i que el ministre de Defensa anglès, Ben Wallace, va dir que només es farien servir "dins del territori sobirà ucraïnès".