Noves revelacions sobre el sabotatge al gasoducte Nord Stream. Només 24 hores després de saber que les autoritats alemanyes ordenaven la detenció d'un ciutadà ucraïnès com a presumpte autor del sabotatge al gasoducte entre Alemanya i Rússia, el 2022, el Wall Street Journal ha publicat una informació en exclusiva sobre com es va produir aquesta acció. El mitjà estatunidenc va un pas més enllà i afirma que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va aprovar inicialment el pla, i després va intentar paralitzar-lo sense èxit. El reportatge sota el títol "Una nit de borratxera en un iot llogat: la veritable història del sabotatge a l'oleoducte Nord Stream", defineix el sabotatge com un dels "més audaços de la història moderna" i revela que es va forjar en una reunió d'un "grup d'alts oficials militars i empresaris ucraïnesos" amb l'objectiu de "brindar pel notable èxit del seu país en detenir la invasió russa" d'Ucraïna el febrer del 2022. "Animat per l'alcohol i el fervor patriòtic, algú va suggerir un següent pas radical: destruir el Nord Stream", apunta el reportatge, que recorda que es va arribar a especular que darrere de la destrucció del gasoducte mitjançant tres explosions submarines hi havia la intel·ligència estatunidenca, la tesi defensada per Rússia, o, fins i tot, el mateix president rus, Vladímir Putin.

La veritable història del Nord Stream

El Wall Street Journal defensa que la veritable història darrere el sabotatge del gasoducte és que empresaris privats van finançar l'operació que va dur a terme un grup de sis persones que navegaven a bord de l'Andromeda, un iot d'esbarjo de 15 metres que havien llogat a Alemanya. Entre ells hi havia quatre bussos civils i una dona, "la presència de la qual va ajudar a crear la il·lusió que es tractava d'un grup d'amics en un creuer de plaer", segons assenyala el reportatge.

El pla va tenir un cost d'aproximadament 300.000 dòlars i va ser supervisat per un general en funcions amb experiència en operacions especials que reportava al llavors comandant en cap de les Forces Armades d'Ucraïna, el general Valeri Zalujni, d'acord amb la recerca del WSJ, que va parlar amb un dels participants i tres persones més familiaritzades amb l'operació, entre altres fonts. "La CIA va advertir l'oficina de Zelenski que detingués l'operació, van dir funcionaris estatunidencs. El president ucraïnès va ordenar llavors a Zalujni que la detingués, segons oficials i funcionaris ucraïnesos familiaritzats amb la conversa, així com funcionaris d'intel·ligència occidentals. Però el general va ignorar l'ordre i el seu equip va modificar el pla original, van dir aquestes persones". 

El Wall Street Journal assenyala que per corroborar la informació va intercanviar missatges amb Zalujni, actual ambaixador d'Ucraïna al Regne Unit, i també amb un alt funcionari del servei d'intel·ligència ucraïnès (SBU). Tots dos van negar veracitat a la informació. La font de la intel·ligència ucraïnesa ha afirmat al mitjà que "Zelenski no va aprovar la implementació de tals accions al territori de tercers països i no va emetre ordres rellevants". Amb tot, el diari indica que el relat fet pels participants en el sabotatge va ser en part corroborat per una investigació de la policia alemanya de gairebé dos anys, en la qual "no s'ha vinculat directament al president Zelenski amb l'operació clandestina".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!