El director executiu de Meta, Mark Zuckerberg, ha denunciat que alts càrrecs del govern dels Estats Units durant la presidència de Joe Biden haurien pressionat a la seva empresa per censurar continguts relacionats amb la pandèmia de la covid a Facebook. Ho ha fet a través d'una carta enviada aquest dilluns, 26 d'agost, al Comitè Judicial de la Cambra de Representants dels EUA.
"El 2021, alts funcionaris de l'Administració Biden, inclosa la Casa Blanca, van pressionar repetidament als nostres equips durant mesos perquè censuressin uns certs continguts relacionats amb la covid-19, inclosos l'humor i la sàtira, i van expressar molta frustració amb els nostres equips quan no estàvem d'acord", ha assenyalat Zuckerberg en una carta dirigida al president d'aquest comitè, el legislador republicà Jim Jordan.
Mark Zuckerberg just admitted three things:
— House Judiciary GOP 🇺🇸🇺🇸🇺🇸 (@JudiciaryGOP) August 26, 2024
1. Biden-Harris Admin "pressured" Facebook to censor Americans.
2. Facebook censored Americans.
3. Facebook throttled the Hunter Biden laptop story.
Big win for free speech. pic.twitter.com/ALlbZd9l6K
Pressió del govern de Biden "incorrecta"
Zuckerberg ha reconegut que va ser decisió de Meta eliminar o no el contingut, però ha defensat que “la pressió del govern va ser incorrecta”. En aquest sentit, ha lamentat no haver parlat abans sobre aquesta pressió i que l'empresa no hagi estat “més franca”. Segons ha reconegut, en aquell moment es van prendre una sèrie de decisions "amb el benefici de la retrospectiva i la nova informació", però que actualment Meta no prendria. “Com els vaig dir als nostres equips en aquest moment, crec fermament que no hem de comprometre els nostres estàndards de contingut per culpa de la pressió de qualsevol administració en qualsevol direcció, i estem preparats per contraatacar si una cosa com això torna a succeir”, ha afegit.
En l'escrit enviat, el creador de Facebook ha afirmat que l'objectiu de Meta és “promoure la llibertat d'expressió i ajudar les persones a connectar-se d'una manera segura”. En una publicació a Facebook, el Comitè ha qualificat carta de “gran victòria per a la llibertat d'expressió” i ha afirmat que Zuckerberg havia admès que “Facebook censurava als estatunidencs”.
Canvis a Meta
El director general de Meta ha confirmat que s'estan produint una sèrie de canvis a la plataforma amb les eleccions presidencials dels EUA a l'horitzó. Una d'elles és deixar de fer "contribucions per donar suport a la infraestructural electoral". En aquest sentit, Zuckerberg ha apuntat que l'objectiu és "ser neutral i no exercir un paper en un sentit o l'altre, ni tan sols semblar que ho estic exercint. Per tant, no tinc previst fer una contribució similar en aquest cicle". Durant les últimes eleccions, que es van celebrar el 2020 durant la pandèmia, el multimilionari va aportar 400 milions de dòlars a través de Chan Zuckerberg Initiative, la seva empresa filantròpica amb la seva esposa, per a donar suport a la infraestructura electoral, una mesura que va suscitar crítiques i demandes d'alguns grups que van dir que la mesura era partidista.
Un altre dels canvis sobre aquest tema als quals fa referència el multimilionari estatunidenc és als continguts publicats als Estats Units. Segons ell, l'FBI els va advertir sobre una possible operació de desinformació russa sobre la família Biden en el període previ a les eleccions de 2020. Van optar per retirar el contingut de New York Post i enviar-lo al seu equip de verificadors. "Va quedar clar que l'informe no era desinformació russa i, en retrospectiva, no hauríem d'haver-li restat importància a la història", ha detallat.