Aquest divendres 22 de desembre se celebra a Madrid el tradicional sorteig de la loteria de Nadal 2023. Seguim en directe a ElNacional.cat tota la prèvia del sorteig de la Loteria de Nadal 2023, on repassem l'horari del sorteig, els números més buscats, les probabilitats de guanyar i molt més. A més, recordem que enguany ElNacional.cat us ofereix un programa en directe el 22 de desembre, des de primera hora del matí, per seguir l'evolució del sorteig que se celebra a Madrid.
Estadísticament, tothom té les mateixes possibilitats de guanyar el primer premi a la Loteria de Nadal, però també és evident que a les ciutats més grans hi ha més probabilitats. Després de Madrid i Barcelona, les ciutats que més cops han celebrat l'èxit són Bilbao (14), València (14) i Saragossa (13).
En el rànquing de províncies més premiades de Catalunya per la Loteria de Nadal, Barcelona està al top amb una gran diferència:
- Barcelona (68 vegades)
- Lleida (7 vegades)
- Girona (5 vegades)
- Tarragona (4 vegades)
On es ven el número 00000 de la Loteria de Nadal? Aconseguir-lo no és gens fàcil. El dècim, segons el buscador oficial, només es troba en cinc administracions, les quals el venen durant tot l'any, però res confirma que hi hagi existències a la venda.
La Loteria de Nadal 2023 arriba amb algunes novetats respecte dels anys anteriors:
- Més números a la venda: s'han posat a la venda cinc sèries més per número de les que hi havia fins ara, de manera que hi ha 185 sèries amb 100.000 números cadascuna.
- Més premis: a conseqüència d'haver posat més sèries, també hi ha més diners per als premis. Hi haurà un total de 2.590 milions d'euros en joc, mentre que l'any passat van ser 2.520 milions.
- Venda en línia: la loteria s'ha modernitzat i, per tant, ja pots comprar números a través d'internet. Algunes administracions ja han habilitat aquesta possibilitat, entre les quals hi ha les famoses "Doña Manolita" i "La bruixa d'Or".
El sorteig de Nadal s'ha mantingut pràcticament igual en els últims anys. S'utilitzen dos bombos: un d'ells conté tots els números i l'altre té els premis. Dos nens de Sant Ildefons es col·loquen al costat de cada bombo i cadascun agafa una bola, de manera que un d'ells canta el número i l'altre canta el premi de la bola. El procés es repeteix fins que s'han cantat tots els premis, mentre es retransmet per televisió i ràdio a tot l'Estat. Els números premiats es poden combinar de formes diferents, de manera que sempre hi ha varietat en la quantitat de guanyadors i premis.
Si vols saber com guanyar la loteria, has de conèixer la història de Raymond Roberts, un avi dels Estats Units que s'ha emportat una gran xifra de diners jugant a la loteria. Aquí t'expliquem la seva tàctica, coneguda com el 'truc de l'avi', per veure si el pots aplicar i guanyar la grossa de Nadal.
El Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal pot convertir-se en un autèntic malson per una persona que hagi resultat premiada, però no tingui el dècim, sigui perquè l'ha perdut o perquè li ha estat robat. En principi podríem pensar que si no apareix el dècim agraciat, és impossible reclamar el premi, però no està tot perdut: existeixen mecanismes legals per intentar reclamar el premi, sempre que prèviament s'hagi registrat els detalls del número de la butlleta, la sèrie i la fracció.
El sorteig de Nadal s'ha mantingut pràcticament igual en els últims anys. S'utilitzen dos bombos: un d'ells conté tots els números i l'altre té els premis. Dos nens de Sant Ildefons es col·loquen al costat de cada bombo i cadascun agafa una bola, de manera que un d'ells canta el número i l'altre canta el premi de la bola. El procés es repeteix fins que s'han cantat tots els premis, mentre es retransmet per televisió i ràdio a tot l'Estat. Els números premiats es poden combinar de formes diferents, de manera que sempre hi ha varietat en la quantitat de guanyadors i premis.
El nom de SortAventura no enganya, i és que són una de les administracions més afortunades de tota Tarragona. Situada a Vila-seca, es troba ben a prop del parc d’atraccions PortAventura, que és qui li dona nom. “Tothom busca la sort i, al final, estem al costat del parc d’atraccions. Els meus pares van decidir anar per aquesta via i apostar pel nom de Sort Aventura”, explica el Ruben, fill del propietari i fundador d'aquesta administració.
Per saber si ens toca la loteria de Nadal, ElNacional.cat farà un programa en directe aquest divendres 22 de desembre, des de primera hora del matí, per seguir l’evolució del sorteig que se celebra a Madrid. Un programa especial que s’allargarà fins que hagin sortit tots els premis i que presentarà Xavi Freixes, que abandona els mapes del temps per un dia per portar-nos un altre tipus d’oratge, que segur que deixa pluja, pluja de diners, i coordinat pel director de negoci audiovisual del grup ElNacional.cat, Jofre Llombart, i Guillem Ramos-Salvat.
Hi ha qui confia a endur-se prou diners per no haver de tornar a treballar mai més a la vida. Però, és possible? Quants diners has de guanyar a la Loteria de Nadal per a jubilar-te? Per conèixer una xifra aproximada, el més important és tenir en compte la despesa mitjana per llar, que darrerament s'ha incrementat a causa de l'elevat cost de la vida. Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el 2022 va ser d'uns 31.567,71 euros. L'altre factor a valorar és l'esperança de vida, és a dir, fins quan necessites aquests diners? En el cas de l'Estat espanyol, se situa als 83,2 anys de mitjana. Per això, en el cas d'una persona de 25 anys, tenint en compte que no ha cotitzat prou per tenir una pensió en un futur, necessites que et toquin més de 2.630.000 euros per portar una vida normal (i sense luxes) i no haver de treballar. Si fem la transformació en dècims, seria tenir 7 bitllets premiats amb el Gordo (sense tenir en compte la deducció d'impostos de l'Agència Tributària). Si es tracta d'una persona de 55 anys, la situació canvia. I és que, a banda d'una possible cotització, hi ha menys anys de vida per endavant. Així, seguint els càlculs bàsics, necessita prop de 880.895 per viure, és a dir, tenir dos dècims premiats de la Loteria de Nadal. Evidentment, en el cas d'una persona ja jubilada, i que ja cobra una pensió, la situació pot ser completament diferent, ja que pot dedicar íntegrament el premi a gaudir de la vida.
Per si no n'hi hagués poc amb els "maleïts", també hi ha números que, per certes raons, no acaben d'agradar a la gent per "lletjos". El 00000 i el 99999, tot i que semblen bastant especials, poques vegades són buscats. La superstició també recau en combinacions com tres 6, considerat un número "del diable", i el temut 13, associat comunament amb la mala sort. Fins i tot el 00001 i 00013, no són ben rebuts pels més supersticiosos (o inclús els no tan supersticiosos).
Si estàs buscant quins són els números que menys agraden per la Loteria de Nadal, has arribat al lloc correcte. Dins la història de la Loteria de Nadal, alguns números no han tingut precisament bona sort. Entre ells hi ha el número 1, que només ha estat la terminació del Gordo en només vuit ocasions. El segueixen de prop el 2 i el 9, amb tretze i setze aparicions respectivament. Tot i que les estadístiques indiquen que tots els números tenen les mateixes probabilitats, l'escassa freqüència d'aquests números als premis principals ha alimentat la desconfiança dels participants supersticiosos. Les terminacions de dues xifres també tenen la seva pròpia història de desgràcies a la Loteria de Nadal. Números com el 09, 10 i el 21 han estat etiquetats com a "gafats" a causa de la seva escassa presència en els premis principals. Curiosament, alguns números semblen resistir-se a l'encant del Gordo.
Si bé la possibilitat de guanyar la loteria és mínima, hi ha molta gent que n'està pendent i qui, fins i tot, hi somia. Quin significat té somiar que guanyes la Loteria de Nadal? Hi ha qui pensa que somiar que guanyes la Loteria de Nadal pot ser tota una premonició de bona sort i que els pot portar a endur-se un dels grans premis el 22 de desembre. Així, molts opten per interpretar aquest somni amb una visió optimista, amb l'esperança de millorar a la vida. També pot ser simplement una manifestació d'un desig intern: al final, si penses molt en el sorteig extraordinari, és fàcil que el teu subconscient t'ho evoqui quan dorms, sobretot quan s'apropa la data de la Loteria de Nadal. Però hi ha una altra lectura d'aquest somni recurrent, i és que pot ser un símptoma de preocupació personal. En aquest sentit, els psicòlegs interpreten que aquest afany per guanyar diners per fortuna pot significar que necessites un canvi important. També pot significar que hi haurà algun succés inesperat que s'escapa del nostre control, relacionat amb els diners, com podria ser una herència o prosperar en un negoci.
Has d'anar amb molta cura si comparteixes per WhatsApp un número de la Loteria de Nadal. Aquests són els consells de l'OCU:
- Si comparteixes loteria, n'hi ha prou que el dipositari del dècim el fotocopiï i lliuri a cada participant una còpia signada (amb el nom i el DNI) en la qual s'indiqui que tal persona juga una quantitat d'euros determinada en aquest número, sèrie, fracció i sorteig.
- També se sol enviar una foto del dècim per email o per WhatsApp. Els missatges de WhatsApp poden ser una prova, sempre que apareguin les dades del dipositari, els participants i la participació de cadascun. No obstant això, si l'altra part impugna aquesta prova per considerar que s'ha manipulat, caldria demostrar-ho.
- Guarda els teus dècims i fes fotocòpies de l'anvers i del revers.
- Si comparteixes dècims, fes-ho constar per escrit perquè en cas de conflicte, les paraules no serveixen com a prova.
- Si encarregues o intercanvies dècims sencers, recull-los abans del sorteig.
- Si es perd el número, denúncia a la comissaria i a Loteries i Apostes de l'Estat.
- Si el dècim es trenca, cal enviar-lo a la Societat Estatal Loteries i Apostes de l'Estat, que serà l'organisme encarregat de decidir si es pot cobrar el premi. Si està molt irreconeixible, serà la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre la que es pronunciï.
El 2007, d'altra banda, el mag Ferpa va predir el número premiat fent servir la mnemotècnica, les matemàtiques i analitzant els bitllets premiats de les últimes quatre dècades, mentre que el mag Xerax, el 2009, va escriure el número en un paper, el va introduir en una urna tancada davant de notari i el dia del Sorteig en obrir-lo, va resultar ser el número guanyador.
Malgrat que resulta una cosa impensable poder encertar el número del Gordo des d'un punt de vista estadístic, alguns precedents xoquen amb la realitat i plantegen moltes preguntes. Sense anar més lluny, el 2002 el mentalista Anthony Blake va escriure el número en un dels seus llibres i va resultar que havia endevinat amb exactitud el Gordo aquell any, el 08103.
Els vidents tracten de desxifrar quin podria ser el número del Gordo aquest Nadal. El cert és que aquest 2023 destaca el número 73920, que fins i tot ha arribat a esgotar-se a tot el país. El responsable és David Hernando, que ho va fer viral en el seu compte de TikTok. Segons explica, va accedir al número 73920 a través del plànol astral i el món dels somnis: “Quan vaig veure el paper era molt vell i estava tacat, tot just es podien veure els números. Tot se'n va anar de cop i de sobte vaig tornar a mirar en aquest paper i ja vaig poder veure que el meu amic havia escrit a mà uns números concisos. El set, el tres, el nou, el dos i el zero: 73920”.
La tècnica de Voltaire era comprar el màxim nombre de bitllets devaluats. D'aquesta manera aconseguien tenir molts bitllets a preus molt baixos. Era tanta la quantitat que en tenien, que el premi quasi sempre queia a les mans d'algun dels inversors. Finalment, Voltaire va ser descobert per les autoritats, cosa que va provocar que el grup d'inversors s'enfrontés a un judici. Tot i això, no van ser condemnats, ja que no van cometre cap il·legalitat, ells sempre havien seguit les normes de la loteria i simplement estaven aprofitant un buit legal.
Això sí, hem de mencionar que la loteria de l'època de Voltaire no seguia el mateix sistema que hi ha ara mateix. El ministre de finances que va tenir la idea de fer aquesta loteria, va cometre diversos errors en dissenyar-la
- Tot i que els bons tenien preus diferents, el comprador sempre rebia una sola butlleta. Per tant, tot i que gastessis més diners en el bo, tenies les mateixes oportunitats de guanyar la loteria que algú que havia gastat menys diners.
- El premi de la loteria, que era de 500.000 lliures, no canviava sigues quin sigues el preu de la bitlleta guanyadora.