El mercat dels SUV de mida mitjana no ha crescut tant com si que ho ha fet el dels SUV de mida compacta. Això sí, per molt que cada vegada siguin més els que optin per SUV urbans, els de mida compacta continuen sent models de molt pes al nostre país.
I dos dels més reeixits han rebut recentment una renovació total amb una nova generació que provocarà que les seves vendes augmentin. D'una banda, el Nissan Qashqai, un SUV que durant molts anys ha pogut presumir de ser el més venut del nostre mercat i un model que va obrir la porta a molts d'altres.
Entre ells precisament el Kia Sportage, l'última generació del qual acaba d'aterrar als concessionaris de la marca i que, veient l'èxit de la generació sortint, tot apunta que serà de nou un supervendes.
Dos models que s'han actualitzat per dins i per fora i que han fet un important pas endavant en matèria de tecnologia. Tenint en compte que són rivals directes i que molts els veuen amb molt bons ulls, la pregunta és més que obvia per a molts consumidors: Quin n'és millor comprar-ne?
La comparativa entre el Nissan Qashqai i el Kia Sportage, dos referents en el seu segment
Si ens centrem en els preus de les versions més bàsiques, veiem en quecochemecompro.es que el preu del Sportage més senzill de tots parteix des dels 23.500 euros amb un descompte ja aplicat de 6.375 euros. Per la seva part, el Nissan Qashqai té un preu de partida en la seva versió més bàsica, com en veiem en el esmentat mitjà, de 26.675 euros, en aquest cas sense descompte.
Així, per preu, el Sportage es converteix en l'opció més interessant. Tanmateix, és important tenir en compte que, malgrat que són dos models que arriben molt ben dotats en tots els sentits i amb habitabilitat i capacitat de càrrega similars, el Qashqai té un punt molt a favor. Un punt que, de fet, explica la diferència de preu.
El nou Nissan Qashqai - Nissan
I és que, mentre que el Kia arriba en la seva versió d'accés amb un motor de gasolina 1.6 T-GDI de 150 cavalls de potència, el Nissan ho fan amb un 1.3 DIG-T MHEV de 140 cavalls amb, això sí, sistema de micro hibridació. D'aquesta forma, el model japonès sí que pot lluir l'etiqueta ECO de la DGT, una cosa que, almenys en la seva versió d'accés, no pot fer el coreà.
Així, tenint en compte que la diferència entre aquestes dues versions és de poc més de 3.000 euros, és evident que és una millor opció anar cap a el Nissan més bàsic. Una mica més car, però amb etiqueta ECO de la DGT, que no és poca cosa.