La compra de cotxes de segona mà ha experimentat un augment significatiu. El maig de 2024, s'han registrat a Espanya 181.695 vendes de cotxes de segona mà. Aquest nombre de turismes i tot terrenys utilitzats representa un augment del 6,2% en comparació amb el mateix mes de l'any anterior. A més, entre gener i maig, les vendes d'automòbils utilitzats han assolit un total de 856.950 unitats, la qual cosa suposa un increment del 10% en comparació amb 2023.

Bones notícies pel sector que contrasten que aquest panorama també ha propiciat el ressorgiment d'estafes en aquest mercat. Mentre que les transaccions a través de concessionaris oficials i cases de compravenda amb bona reputació solen ser segures, les operacions entre particulars presenten un risc molt més gran. A continuació, repassem alguns dels enganys més comuns i com evitar-los, segons el portal OcasionPlus.com.

cotxe segona mà

Possibles timpos que et pots trobar en comprar un cotxe de segona mà

L'estafa més estesa és el trucatge del comptaquilòmetres. Aquesta pràctica consisteix a reduir el nombre de quilòmetres que mostra el cotxe per fer que sembli més nou del que realment és. Anteriorment, aquest frau es realitzava de forma manual, però avui dia s'utilitzen sofisticades eines per alterar els sistemes de mesurament digital del vehicle sense ser detectats. Aquest delicte pot portar a penes de fins a sis anys de presó i sancions econòmiques si el valor estafat supera els 50.000 euros.

Per evitar caure en aquesta trampa, és crucial comparar el desgast dels elements interiors del cotxe amb el quilometratge que mostra. Un volant brillant, un pom de canvi desgastat o pedals amb les gomes llises són signes que el vehicle ha estat conduït durant moltes hores, la qual cosa s'hauria de reflectir en un alt quilometratge.

Una altra estafa comuna és la presentació d'un llibre de manteniment fals. Alguns venedors creen llibres falsificats amb segells de concessionaris oficials per simular un historial de manteniment impecable. Verificar l'autenticitat d'aquests documents amb el concessionari esmentat pot ajudar a evitar aquesta trampa.

És fonamental també verificar la identitat del vehicle. Les grans bandes organitzades solen robar cotxes en un país i vendre'ls en un altre amb una identitat falsa. Creen documentació falsificada molt convincent i alteren el número de bastidor del cotxe. Una revisió dels antecedents del vehicle en Trànsit pot revelar si ha estat robat.

La venda per part d'un titular fraudulent és una altra pràctica enganyosa. De vegades, els venedors no són els propietaris legítims del cotxe i poden estar provant de vendre vehicles amb càrregues financeres. Sol·licitar una nota simple del vehicle en Trànsit o recórrer a empreses especialitzades que ofereixin aquesta informació pot prevenir aquest tipus de frau.