Quan Dacia va irrompre en l'escena espanyola fa ja molts anys no van ser pocs els que van pronosticar que els models de la marca romanesa no anaven a triomfar a Espanya atès el seu disseny, les seves prestacions i els seus equipaments. El temps no ha fet cap altra cosa que demostrar que aquestes opinions estaven més que equivocades.

I és que, si bé és cert que Dacia continua sent una marca a la qual van de forma majoritària els que busquen preus baixos, també ho és que, a poc a poc, amb cada nova generació d'un dels seus models, els romanesos han anat guanyant pes ens altres tipus de conductors.

Els seus baixos preus segueixen sent la seva millor arma, però també el fet de comptar amb l'etiqueta ECO de la DGT en molts casos o pel fet de ser models que, pel mateix preu que un generalista, arriben molt millor dotats, conquereixen a cada vegada més consumidors.

 

Això sí, un dels principals problemes a què s'enfronta Dacia i que no fa una altra cosa que dotar d'arguments que apunten que continuen sent models molt senzills és que són models que no són tan segurs com la resta.

Les proves EuroNCAP posen en el punt de mira Dacia

No és que sigui cap secret que, en matèria de seguretat a Europa, as proves Euro NCAP són les que marquen el camí. De fet, si un model no les supera, no es pot vendre al vell continent.

En aquest cas és un sistema que puntua a nivell general la seguretat dels models posats a prova amb un sistema de qualificació, sent 5 estrelles la qualificació màxim i 1 estrella la qualificació mínima.

I aquesta és precisament la que ha obtingut el Dacia Jogger. Implica això que el nouvingut de Dacia és un model insegur? Ni de bon tros. El que sí que implica és que és un model que, en matèria de seguretat activa, sistemes de prevenció d'accidents o assistents a la conducció, està un pas per darrere de la gran majoria.

 

De fet, les pitjors puntuacions han arribat en les categories de Protecció dels usuaris vulnerables de la carretera, un 41%, i d'Assistents de conducció, amb 39%. En les altres dues, Protecció d'ocupants adults i Protecció d'ocupants infantils, els resultats han estat bons: un 70 i un 69 per cent respectivament.

Des de fa ja uns anys aquestes proves s'han endurit, i són models molt bàsics o que tenen ja uns anys els que, en no comptar amb sistemes com el sistema de frenada multicol·lisió o el reconeixement de senyals, entre d'altres, obtenen resultats per sota de la mitja.

D'altra banda, es pot destacar que la unitat del Jogger posada a prova comptava amb la tercera fila de seients i que, afegint encara més dolenta sort per a la marca, el sistema d'advertència de cinturó de seguretat descordat no va funcionar com deuria, per la qual cosa la puntuació va ser encara pitjor.