No hi ha cap dubte que el 2023 ha estat l’any de la disrupció de la I.A., fins ara, mai havíem assistit a una commoció de la magnitud que va provocar el ChatGPT, mai s’havien mobilitzat acadèmics, governs, polítics, comentaristes i, fins i tot, filòsofs per parlar del futur, per a tots desconegut, en termes que anaven des de l’extinció de la humanitat, a la fi de la democràcia o del treball i vaticinant una crisi social sense precedents. Res de tot això ha passat, què passarà al 2024?
La invenció, el descobriment de noves possibilitats, dona lloc a l'elaboració de propostes sobre com fer millor les mateixes coses o com fer coses que fins al moment no es podien fer. Aquestes noves propostes són allò que anomenem innovació. I clar, la innovació sempre ve després, sempre és menys lluent i sovint apareix com trivial, com la conseqüència inevitable de la invenció. Però no us enganyeu, allà on es crea i captura valor és en la innovació, els nous descobriments fins que no s’apliquen a transformar la realitat, són això, invents, idees, possibilitats, no pas realitats transformadores.
Què passarà el 2024? El món no canviarà radicalment ni ens quedarem tots sense feina
Si hem de caracteritzar el 2024 d’alguna manera, és com l’any de la innovació de la I.A., l’any a on la I.A. començarà a transformar la nostra realitat. Ara bé, sovint es presenta aquesta transformació com quelcom inevitable, molt ràpid, altament disruptiu i socialment devastador. La realitat, però és una altra. De fet, la innovació és un fenomen molt més local del que a primera vista poguéssim imaginar. En primer lloc, calen les capacitats que la fan possible, com el capital, l’abundància de talent “top” en el camp en què es vol innovar, una regulació que l’afavoreixi, etc. Però amb això no n’hi ha prou, cal la voluntat d’aquest capital d’invertir en aquest camp, del talent de jugar-se-la en una startup, en comptes d’anar a treballar a una multinacional; calen, doncs, les dinàmiques que mobilitzin les capacitats. Això vol dir una alta intensitat competitiva i unes economies d’aglomeració que no es donen ni a tot arreu ni amb la mateixa intensitat. Per això, veurem una innovació i adopció de la I.A. a diferents velocitats i nivells, des de les organitzacions que hi apostaran plenament, fins a aquelles que passaran de llarg. No, el món no canviarà radicalment ni ens quedarem tots sense feina.
Dit això, què passarà al 2024?
- L’any dels copilots i els assistents. Els copilots per a programació ja són una realitat generalitzada. Aquest any veurem com els d’Office 365 també es converteixen en el “nou normal” i n’apareixen d’especialitzats. Els estudis fets indiquen que milloren la productivitat entre un 20% i un 70%, segons la tasca. Els assistents són similars, però, a més, fan coses per tu, com comprar entrades, reservar restaurants o omplir formularis oficials. El somni de la fi de la burocràcia potser s’apropa ...
- Els models de llenguatge adquiriran noves capacitats. Tothom espera el GPT5 i veurem mil especulacions al voltant de les seves noves capacitats. Hi ha camps en què hi ha espai de millora, altres són molt incrementals i previsibles. Entre els primers hi ha les capacitats matemàtiques, l’ús de dades actuals, el coneixement de l’interlocutor, la persistència de les converses i la generació de vídeo. Les més incrementals són la progressiva davallada de les “al·lucinacions” i aquelles respostes que no són veritat. El futur són els agents intel·ligents especialitzats que transformaran el món, això ho començarem a veure el 2024.
- La Realitat Virtual esdevindrà real, o no. Aquest serà l’any en què la Realitat Virtual tindrà la seva prova de foc. Les ulleres d’Apple estaran al mercat a un preu de 3.500 € i les noves Meta Quest 3 a 500 €. Quina serà la reacció d’usuaris i desenvolupadors? Aquesta és la gran pregunta que espera ser contestada i coneixerem una bona part d’aquesta resposta el 2024. L’adopció d’aquesta tecnologia probablement s’assemblarà més a l'Apple Watch que al ChatGPT, serà lenta.
- Els robotaxis seguiran sent més taxis que robots. Els taxis sense conductor ja estan funcionant en algunes ciutats nord-americanes, però fa poc han sofert un revés important. Cruise, l’empresa amb els plans d’expansió més ambiciosos, ha perdut la seva llicència per operar a San Francisco, ha cancel·lat els seus plans d’expansió, temporalment les seves activitats i ha fet fora a Kyle Vogt, CEO i carismàtic fundador. Sembla que els robotaxis encara no estan a punt per operar en entorns complexos com les ciutats. El 2024 veurem l’evolució d’una tecnologia que sens dubte, més aviat que tard, canviarà la mobilitat per sempre.
- Les bateries baixen de preu i arriben noves tecnologies. Que les bateries baixaran de preu és fàcil de predir, aquest any ja han baixat un 14%, més o menys el mateix que els anys anteriors. Si tenim en compte que les bateries suposen el 40% del cost d’un vehicle elèctric, de seguida ens adonarem de la importància d’aquestes baixades. També veurem com bateries basades en noves tecnologies comencen a entrar al mercat. Entre elles en destaquem dues, les d’estat sòlid, que permeten recarregues en pocs minuts, i les de sodi, molt més barates, que fan factible l’emmagatzematge d’energia solar o eòlica donant un servei 24x7.
- El “compute” dominarà i el cloud s’expandirà. Durant molt de temps l’escenari de la computació ha estat dominat per l’eficiència, no calia tanta potència de computació, però calia que el consum d’energia fos el menor possible. De sobte, amb la I.A. generativa, tot això ha canviat i tornem a necessitar màquines potents, molt potents. Això ha portat a empreses com Nvida a convertir-se en un gegant i a tots els proveïdors de cloud a dissenyar els seus propis microprocessadors. Aquest serà un factor que accelerarà l’adopció del cloud a totes les organitzacions, ja que no podran accedir per si soles als recursos de computació que calen per fer I.A. generativa.
- La interfície d'usuari serà la parla. La interfície d’usuari que fem servir actualment, el ratolí, les carpetes, etc., es va presentar el 9 de desembre del 1968 per Douglas Engelbart, ve doncs de lluny i ha canviat relativament poc. El 2024 serà l’inici d’una revolució de la manera com ens relacionarem amb els ordinadors, i aquesta manera serà el llenguatge natural, el mateix que ja avui en dia fem amb el ChatGPT, transformarà la Business Intelligence, els copilots... Serà una revolució semblant a la que es va produir quan Google va canviar per sempre els cercadors, ja no calia navegar per menús, només teclejar allò que volíem buscar. Serà una revolució lenta, però imparable, a poc a poc, els menús, les finestres, les eines aniran desapareixent i només quedarà la caixa a on teclejar el que volem o ni això, només caldrà dir-ho.