La història no sempre avança a la mateixa velocitat. Hi ha moments en què s’alenteix, però n’hi ha d’altres en què s’accelera vertiginosament. La tecnologia no és diferent. Quan ampliem les fronteres del possible, sense temps encara per materialitzar o validar l’adopció de les noves capacitats, ens trobem en un escenari que recorda la febre de l’or: moltes empreses i startups presentaran noves propostes, algunes funcionaran i d'altres, com el Metavers, quedaran enrere. Aquesta febre tecnològica marcarà el 2025, amb la I.A. generativa com a protagonista.
La I.A. generativa ha obert una autèntica caixa de Pandora, permetent la creació d’aplicacions intel·ligents i autònomes que poden fer tasques per nosaltres i, sobretot, ajudar-nos a ser millors i més eficients. El seu impacte ja es fa notar, però el 2025 redefinirà molts aspectes de la societat i l’economia.
Però aquests canvis sovint topen amb obstacles. La legislació, habitualment prudent, frena l’adopció de noves tecnologies. Els sectors públic i militar, conservadors per naturalesa, prefereixen invertir en tecnologies tradicionals com avions supersònics abans que apostar per drons autotripulats. Aquestes resistències han estat un llast per a l’acceleració tecnològica. No obstant això, el 2025 tot apunta que aquest paradigma canviarà.
Als Estats Units, lideratges com el d’Elon Musk podrien provocar canvis legislatius en setmanes, no anys, permetent la proliferació de cotxes autònoms, sistemes de comunicació per satèl·lit i aplicacions de I.A. generativa. Allò que abans era un fre esdevindrà un impuls.
Si penseu que l’administració nord-americana és, com sempre, lenta en adoptar canvis, mireu el panorama polític actual. Els nous tecnòlegs republicans, associats a empreses com Palantir o el mateix Musk, seran els encarregats de marcar les prioritats. Els militars no es quedaran enrere i també adoptaran aquestes innovacions.
Mentrestant, la rivalitat entre els Estats Units i la Xina continuarà intensificant-se, també en el camp tecnològic. Des de la I.A. generativa fins als vehicles autònoms o la reinvenció de l’aparell militar, aquesta cursa accelerarà encara més el progrés. Europa, però, es veurà obligada a afegir-se tard i malament a aquesta cursa frenètica.
La competència entre grans empreses també s’intensificarà. Apple, que semblava adormida, es posicionarà novament. Amazon/AWS buscarà recuperar terreny, i OpenAI intentarà assolir 1B d’usuaris per consolidar-se com un gegant tecnològic. Les empreses xineses començaran a exportar els seus models de llenguatge, vehicles autònoms i drons, mentre que Europa, sense innovacions pròpies, haurà d’adoptar tecnologies externes. Aquest és el preu de l’“arrogància tecnològica”: regular sense innovar.
El 2025 accelerarà el rellotge de la història, fent realitat transformacions que semblaven llunyanes. Què en podem esperar? A continuació, les 7 prediccions tecnològiques que marcaran l’any vinent:
- Una invasió d’agents intel·ligents. Els sistemes d’agents que gestionen tasques com reservar bitllets d’avió, buscar el millor preu a Internet o coordinar reunions seran les estrelles de l'any vinent. També tindrem sistemes multiagent per a tasques més complexes. Aquest és el model de negoci que podria portar empreses com OpenAI al club de $1T.
- Les organitzacions competeixen amb I.A. generativa. Empreses com McKinsey, Meta i fins i tot bufets com Cuatrecasas començaran a crear models propis o personalitzar els d'altres. La I.A. generativa gestionant processos interns, vendes, postvenda o serveis al client marcarà la diferència.
- Els cotxes autònoms envaeixen els EUA, la Xina i Europa. Els cotxes, camions i taxis autònoms s’expandiran massivament. Als EUA, Musk impulsarà regulacions federals. A la Xina, cinc empreses ja operen pilots. Què farà Europa?
- La I.A. generativa supera els humans. En camps com la ciència i la tecnologia, la I.A. generativa superarà les capacitats humanes. Els nous descobriments científics i els nous desenvolupaments tècnics es faran amb IA generativa de copilot.
- Parlar amb la tele i el cotxe és el nou normal. Les interfícies actuals, el ratolí i les finestres inventades per Alan Kay al centre de Xerox a Palo Alto els anys 70, seran substituïdes pel llenguatge natural. Comunicar-nos amb la parla amb els dispositius serà quotidià.
- L’any dels robots humanoides. Els robots humanoides començaran a entrar en les nostres vides: a la logística, les fàbriques, els hospitals i les llars. Són robots molt més flexibles que els anteriors, podran funcionar de manera limitada en entorns acotats, però a poc a poc aquests entorns seran més grans i interactuaran amb nosaltres amb la parla i a partir de l’exemple. Aquest serà un canvi copernicà per a la humanitat, perquè el robot humanoide és una tecnologia de propòsit general i no específic.
- Professions com la medicina, l’advocacia o l’educació canvien per sempre. Hi ha professions que tot i que s’han tecnificat molt, no han canviat en mil·lennis. Això és degut al fet que són activitats basades en grups humans i la seva interacció a partir de coneixement especialitzat. És el cas de l’advocació, l’educació i la medicina. Totes aquestes activitats es faran amb copilots d’I.A. sobre els que podràs delegar bona part no només de la feina, sinó també de la interacció i de l’empatia. Els humans hi seran però no a l'inici. Els serveis barats seran 100% I.A., mentre que els que incorporin humans seran un luxe.
2025 serà un any semblant al 2023, un any en què la història s’accelerarà i demanarà de nosaltres una gran capacitat de canvi, d’adopció i experimentació de noves tecnologies. Ens cal recordar dues coses en aquest procés.
La primera és que no és recomanable lluitar contra l’inevitable. Si ets dels primers a adoptar-ho, tindràs temps per fer-ho a la teva manera, tindràs temps per canviar si cal. Si hi lluites, un cop hagis perdut, ja no et quedarà temps per canviar gradualment. No lluitis contra l’inevitable.
La segona és que no pots aconseguir un avantatge competitiu ni personal ni per a la teva organització fent servir el que tothom fa servir. Et cal tenir algun sistema propi, quelcom que la resta no tingui, sigui organitzatiu o tecnològic. Per això cal fer pilots, provar i equivocar-se, tornar-se a equivocar i tornar a provar, fins que tinguis una organització i una tecnologia que no tenen els teus competidors. Els que estan construint les seves versions dels models com McKinsey, Cuatrecasas i molts més, ho saben bé.
2025 és un any d’oportunitats, però les oportunitats no són una loteria, somriuen a qui està preparat i les treballa!