No existeix un sistema de mesura estadística consolidat i reconegut relatiu al consum de productes ecològics a Catalunya, com tampoc en altres països amb més sensibilitat respecte a aquest tipus de producte. Es fan aproximacions al consum real a través de sistemes d’enquestes a mostres de la població, però no pas en estadístiques oficials de consum, a les quals no es distingeix entre productes ecològics i convencionals. El fet de no existir definicions prou precises i l’abús que es fa sovint dels termes eco, bio i similars, no ajuda a incorporar aquest tipus d’informació en les estadístiques oficials. Tanmateix, de les enquestes de demanda es dedueixen dues coses: el producte ecològic encara és cosa de minories, però està en fase de creixement.
Pel costat de l’oferta, la informació és una mica millor, en bona part gràcies a l’existència d’entitats de regulació i control. A Catalunya en concret, l’autoritat en la matèria és el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), una corporació de dret públic tutelada pel Departament d’Agricultura, creada en el ja llunyà 1994. Aquest consell controla l’aplicació del règim de control establert per la normativa europea de producció ecològica, garanteix que els productes que porten la seva etiqueta han estat produïts o elaborats seguint la normativa de l’agricultura ecològica i que han estat controlats en tot el seu procés de producció, elaboració, envasat i comercialització.
Amb els anys que té la institució, el CCPAE ha anat generant informació estadística interessant sobre l’abast d’alguns aspectes de la producció ecològica a Catalunya. Aquí vull recollir algunes dades que ofereix l’Observatori de l’Agricultura i l’Alimentació Ecològiques relatives específicament al sector “agricultura ecològica” a Catalunya, amb perspectiva temporal des del 2000 al 2021.
La superfície total actual en règim de producció ecològica a Catalunya és de 52.532 hectàrees
La superfície total actual en règim de producció ecològica és de 52.532 hectàrees i els que segueixen són els diferents cultius als quals estan dedicades aquestes hectàrees, el seu pes sobre el total de Catalunya i la seva evolució.
Globalment, el nombre d’operadors inscrits en agricultura ecològica ha passat de 450 l’any 2000 a prop de 5.000 el 2021. Per cultius, el primer de tots és la vinya. A Catalunya hi ha més de 27.000 hectàrees de vinya ecològica, la qual cosa representa el 42% del total de la vinya existent al país. Aquest és, a distància de la resta, el cultiu on més s’ha implantat i estès la producció ecològica. El 2000 hi havia 449 hectàrees certificades, el 2010 n’eren unes 4.600 i aquesta xifra s’ha multiplicat fins ara per 5.
El segon cultiu ecològic en extensió és el de l’olivera, amb 9.666 hectàrees, cosa que representa el 8,2% del total d’aquest cultiu a Catalunya. La progressió de l’olivera ecològica la il·lustra el fet que el 2000 les hectàrees dedicades eren unes 1.300, el 2010 poc més de 3.900, i ara s’orienten cap a les 10.000.
El tercer cultiu ecològic en nombre d’hectàrees és el de cereals i lleguminoses, que sumen en l’actualitat prop de 9.000 hectàrees (menys de 4.000 el 2010 i menys de 1.000 el 2000). Tanmateix, només representen el 2,4% del total de superfície dedicada a aquests cultius a Catalunya.
La fruita seca és el quart cultiu amb prop de 4.000 hectàrees (6,3% del total de la fruita seca de Catalunya), després de seguir una dinàmica clara de creixement (el triple que el 2020 i 8 vegades el del 2000).
Dels productes que ens posem cada dia al plat, la fruita i la verdura ecològiques també han crescut molt, però encara estem parlant de superfícies relativament petites: 1.700 hectàrees de fruita (4% del total de fruiters catalans) i 800 hectàrees de verdures (el 8,4% del total d’horta de Catalunya). Finalment, els cítrics sumen 250 hectàrees (un 2,9% del total de cítrics).
Excepte en el cas del vi, doncs, som davant de cultius minoritaris però molt dinàmics, en vies de creixement, com a resposta a una conscienciació progressiva respecte a la salut i a la preservació del medi ambient, més entre la gent més jove, que són el futur.
Per cert, pels que s’animin a endinsar-se en aquest tipus de productes, parin atenció a l’etiqueta de producte certificat, sigui amb una fulla verda de la UE (disposada en horitzontal), sigui (en el cas català) amb el distintiu d’un pictograma rectangular vertical que resa “CCPAE”.
Bon profit i salut!