Coincidint amb l'Os d'Or que la Berlinale ha concedit a la pel·lícula Alcarràs de Carla Simón, la xarxa s'ha omplert d'imatges de les intervencions policials que es van viure al municipi coincidint amb el referèndum de l'1 d'octubre del 2017. Les imatges van acompanyades de lloances per l'actitud dels veïns d'Alcarràs. El petit poble fruiter del Segrià, a pocs quilòmetres de la frontera administrativa amb Aragó, va protagonitzar una llarga resistència de més de dues hores, davant efectius de la Guàrdia Civil que volien entrar al local on es feien les votacions del referèndum. Amb una posició monolítica dels veïns, el poble finalment en va sortir victoriós. Un helicòpter de la Guàrdia Civil va sobrevolar a la matinada la població, i a les 8.45 del matí s’hi van presentar 80 agents antiavalots d'aquest cos. Volien arribar al casal cultural municipal, que estava ocupat des del divendres a la tarda per joves i que a primera hora del matí ja defensaven centenars de veïns. Quan van arribar els antiavalots, no van poder passar i es van col·locar davant el llavors alcalde, Miquel Serra, i alguns regidors. Van fer càrregues i es van ocasionar ferits, però els veïns no es van moure. I cap a les 10.45 els agents van llançar la tovallola i van marxar. A la tarda només hi va acudir una patrulla de paisà per fer-ne un informe, mentre la votació seguia inalterable. No hi va haver manera d'impedir el referèndum.
Alcarràs, sempre. pic.twitter.com/G3Xp9Zh1Pb
— Jordi Perales i Gimenez 朱迪 (compte nou) (@jordiedu) February 16, 2022
A vore, que Alcarràs ja era motiu d'orgull abans de la Berlinale. 1 d'octubre de 2017, no van passar 😍✊ pic.twitter.com/0HLoTGlF8I
— Mireia Boya Busquet (@yeyaboya) February 17, 2022
Durant el referèndum de l'#1doctubre2017 el poble d'#Alcarràs va defensar amb resistència pacífica el dret a la democràcia i llibertat d'expressió. Colze a colze van aturar la violència de l'estat espanyol tot cantant no passaran. I no van passar.https://t.co/Hwkz0Pi9WZ https://t.co/BptO542JIf pic.twitter.com/wN8zt6s2Pm
— Roser Peramiquel Cols (@rosersuria) February 16, 2022
Gràcies #Alcarràshttps://t.co/0VXUhkKWAq
— Miquel Pérez • R*C (@Granollacs) February 17, 2022
L'Ajuntament d'Alcarràs va fer un documental l'any següent amb declaracions de veïns que explicaven la seva vivència l'1-O.
L'Os d'Or de la Berlinale que va guanyar ahir el film Alcarràs de Carla Simón ha tingut un ressò mundial, que ha passat per Alemanya, França i fins i tot Hollywood. El film ha aconseguit el premi més important que ha obtingut mai una pel·lícula en llengua catalana. La publicació més influent de Hollywood, The Hollywood Reporter, ha dedicat una notícia al premi català, i el defineix com un "drama emocionant i agredolç". "Alcarràs, l'emocionant drama de Carla Simón sobre una família de pagesos catalans dedicats al préssec, ha guanyat l'Ós d'Or a la millor pel·lícula al Festival Internacional de Cinema de Berlin 2022. Simón, el primer llargmetratge de la qual, Estiu 1993, va guanyar el premi al millor primer llargmetratge de la Berlinale el 2017, ha tornat triomfal amb aquest drama agredolç, que repassa la darrera collita d'estiu abans que la família, que forma part d'una generació de pagesos, sigui desallotjada de l'indret per donar pas als promotors urbans", afegeix.