Cal reconèixer a la Sala Segona del Tribunal Suprem que, almenys fins ara, ha sabut mantenir en secret, o sota summa discreció, les seves deliberacions entorn de la sentència del procés. Tot es redueix a especulacions, hipòtesis afortunades i trets a l'aire a veure si es caça alguna cosa. Ningú no sap res realment i aquest és l'indicador més precís de la transcendència d'una decisió que definirà per sempre les carreres i el llegat dels set magistrats de l'alt tribunal.
Ni els qui apunten a una sentència més dura, amb condemnes acostant-se als 20 anys, ni els qui aposten per una resolució més moderada en la seva tipificació i qualificació penal, no poden estar segurs que així serà. Ni el president Manuel Marchena no és el Charles Bronson del constitucionalisme que molts volguessin tenir, ni que es pretén assegurar una sentència unànime garanteix la seva mesura. Esperar i veure constitueix clarament la millor opció estant, com estem, en capella.
Al Suprem semblen haver pres molt bona nota de l'esdevingut fa tot just unes setmanes en el Tribunal Constitucional. La mera filtració que hi hagués una ponència, redactada per Comte-Pumpido, que qüestionés la sentència del Suprem que va condemnar al seu dia alguns dels acusats pels incidents fora del Parlament, firmada també per Manuel Marchena, va provocar més soroll i va aixecar més polseguera que l'helicòpter utilitzat aquell dia pel president Artur Mas per accedir a la cambra.
La mera sospita que la cort constitucional considerés una doctrina que anteposa l'exercici de drets polítics bàsics a una concepció extensiva de l'ordre públic, equiparat a l'ordre constitucional, ha estat convertida per molts en un acte de traïció en vigílies de la sentència. Però només aporta una altra evidència de la complexitat jurídica de les qüestions que ha de resoldre qualsevol decisió que afecti drets constitucionals bàsics i que només tenen solucions fàcils en les tertúlies i platós de la televisió.
Fins que coneguem el contingut de la sentència, farien bé tots en aplicar-se a la discreció del Suprem. Especular en els mitjans o en els mítings sobre si s'aplicarà el 155 o la Llei de Seguretat Nacional com a resposta a una resposta que no s'ha produït davant d'una sentència que no coneixem atempta contra la més elemental prudència. Igual que aprofitar el dia de la patrona de la Guàrdia Civil per fardar davant dels Mossos, com fan els nens pijos a les discoteques els caps de setmana. Igual que fiar tota la teva acció de govern a demanar-li a la societat civil que et resolgui els problemes que tu no saps afrontar i faci la política que, o no saps, o no t'atreveixes a fer. La sentència tampoc no ho arreglarà i tampoc no farà la política que fa falta.