La jornada laboral de quatre dies a la setmana agafa força. A Bèlgica acaben d'anunciar un nou projecte pilot, després d'haver-ho intentat fa poc i introduït millores en la proposta. L'altra vegada es va reduir la setmana laboral acumulant les hores del cinquè dia en els altres quatre. Era la manera de mantenir el salari i oferir un dia lliure extra. Tanmateix, la mesura dels quatre dies laborals no seria realment així, si es vol apostar veritablement per la disponibilitat del temps. La veritable aposta requereix mantenir les hores diàries habituals, mantenir el salari i eliminar un dia del nostre calendari de feina. Quan s'ha posat en marxa, en diferents llocs, en diferents països, els resultats han estat sempre similars i redunden tant en el benefici del treballador com en el de l'empresa, en termes generals.
Per això Bèlgica aposta per fer un pas més. L'objectiu que anuncien els belgues és el de treballar menys per treballar millor. Aposten perquè es treballi menys hores mantenint el salari. No es pretén ara estrènyer la mateixa jornada laboral que abans, però en menys dies, sinó, realment, suprimir un dia del calendari de feina. De moment, seran algunes entitats privades i empreses les que voluntàriament s'apuntaran al projecte per observar els beneficis i les dificultats que reporta aquest nou plantejament.
A Espanya s'han fet alguns passos, però no al nivell que pretén ara Bèlgica d'involucrar-se en la mesura. I el Regne Unit podria ser un punt en què fixar-nos, on els resultats del seu projecte pilot podrien donar-nos ja algunes claus: el 40% dels treballadors va dir que havia dormit més bé durant aquesta experiència, el 46% se sentia menys cansat, les empreses van incrementar els ingressos i, pels bons resultats, el 92% de les companyies que hi van participar van decidir continuar amb aquesta jornada laboral. Fora del nostre entorn, a Islàndia, van apostar també per implementar la jornada laboral de quatre dies el 2015. Allà, els resultats van ser també molt positius, sobretot en benefici dels treballadors, que també va repercutir en pròsperes xifres per a les empreses.
Es tracta d'apostar per més productivitat a canvi de més benestar
A Espanya anem lents en aquest tema. Els socis de govern han acordat reduir les hores de feina setmanals, de manera gradual, apostant per assolir les 38,5 el 2024. Aquí es pretén anar dotant de més flexibilitat aquelles jornades laborals que ho permetin, però encara es planteja la reducció de la setmana a quatre dies des de la perspectiva d'acumular hores, no eliminar-les. O sigui, que no estem parlant de la reducció real d'un dia com sí que faran els belgues, o com van fer els britànics i els islandesos en el seu moment.
Són moltes les raons que ens haurien de servir per donar suport a la mesura dels quatre dies. Principalment, perquè suposen un canvi absolut en la manera d'estructurar el nostre temps de feina i el nostre temps de descans. Tenir un dia més per a les nostres tasques, per poder fer gestions, compres, descans, incideix directament en el nostre benestar, aportant-nos sens dubte possibilitats per a una millor conciliació.
De moment, aquí no tenim regulació específica sobre aquesta qüestió, però sí que és possible que les empreses arribin a acords amb els seus treballadors. Fins i tot, encara que no s'abordi des de la veritable proposta, que suposa eliminar un dia de feina, sinó repartir aquelles hores del cinquè dia entre els quatre, pot ser una opció interessantíssima per a moltíssims treballadors. Però per a això és imprescindible que ambdues parts hi estiguin d'acord, és a dir, que l'empresari no pot imposar-ho al treballador.
Hi ha ajuts des del govern espanyol per donar suport a les empreses que vulguin implementar aquesta jornada laboral, i per exemple, en casos com el de València, s'han engegat programes específics per donar suport la transició a aquesta nova realitat.
Són molts els beneficis que aporta aquesta proposta. I tots de gran impacte positiu tant en el treballador com en el seu entorn, així com en l'empresa i en la generació de beneficis socials.
Quan es treballa un dia menys i es disposa, per tant, d'un dia més, la salut millora, així com les relacions familiars, i també, apunten les dades, l'economia i la contaminació ambiental. De manera especial, cal destacar-ho, som les dones les que ens en beneficiem particularment, ja que la conciliació es veu impulsada per la disponibilitat de temps.
Alemanya, Portugal, Brasil són alguns dels països que estan ja apostant per investigar també sobre aquesta nova possibilitat que s'obre davant de nosaltres. En definitiva, es tracta d'apostar per més productivitat a canvi de més benestar. Una alternativa que mereix ser considerada i apostar-hi davant de les necessitats d'una societat que necessita repensar-se per encaixar millor els ritmes vitals.