Amb la creació d'una newsletter que ens acosti a la IA, ElNacional.cat ens dona una oportunitat als empresaris per saber què podem esperar d’aquest nou paradigma. La IA representa tot un repte que no podem deixar de banda. De fet, vaig descobrir la IA el darrer any de carrera d’enginyer a l’IQS. El 1987, per ser més exactes. Amb la IA he tingut des de l’inici una relació d’escepticisme moderat. Vaig analitzar a fons un programa pretesament d’IA a la meva tesina. Estava escrit en un llenguatge destinat a desaparèixer i treballava amb matemàtica simbòlica. Per carregar-lo, feia servir uns quants disquets de 5 ¼”, de 9 cm, que tenien una capacitat de 1.200 kB de memòria cadascun. Els algoritmes amb prou feines permetien operacions algebraiques bàsiques de sumes, restes, equacions de segon grau i algunes derivades. Evidentment, no sabien integrar. D’aquell any, recordo especialment que l’estudi del programa va desvetllar no tant el meu interès per la IA com pel món emergent dels sistemes. També recordo que la IA era un somni de ciència-ficció, perquè encara que als 80 la robòtica ja era una realitat, els robots-home d’Asimov eren pura literatura.

Possiblement seduïts per aquest món informàtic i pels sous que s’hi oferien, la majoria dels meus companys enginyers químics vàrem acabar treballant en empreses directament o indirectament relacionades amb els ordinadors, els programes i les seves capacitats d'endreçar el món. Concretament, mai no oblidaré els meus dos anys a IBM abans d'entrar a l’empresa familiar del vidre. Amb el temps, la meva generació va veure instal·lar ordinadors per tot arreu, cada cop amb més memòria, cada cop amb programes més potents i cada cop amb més capacitat d’intercomunicació. Internet ens va agafar a una edat que vam poder encara entendre com la capacitat de les bases de dades relacionals tendia a l’infinit. Una quantitat inacabable d’informació estava ordenadament al nostre abast. Ho vàrem pair, en vam gaudir i ho vam utilitzar.

La IA modificarà la nostra manera de veure el món i, en conseqüència, el mateix món

Però ara el nou món de la IA, sens dubte, ens supera. No tant perquè no puguem entendre com s’hi ha arribat. Ho podem entendre. Sabem que els que treballen en el món informàtic disposen d'una capacitat de memòria de l’ordre de 100 GB, milions de vegades superiors a les que teníem a la meva època. Però sobretot sabem que tenen algoritmes d’una complexitat i d'una robustesa que els permeten arribar a combinacions i ordenacions de la informació impensables fa uns anys. El meu programa de tesina ha quedat al nivell d’unes pintures rupestres. Ens supera perquè no som capaços de saber fins on ens pot portar ChatGPT i totes les aplicacions de la IA. Ni com ho farem per evitar que la seva quasi perfecta redacció de tot el que li demanem ens faci oblidar que no és humà. Ens supera veure com ens pot comunicar a tots amb quasi tothom amb infinitat d’aplicacions. Com pot respondre a emails, preparar reunions, suggerir camins, pel·lícules. Com ens pot conèixer i, sobretot, com pot aprendre a conèixer-nos.

Entenc que el nostre editor ens vulgui informar sobre com això pot afectar a les nostres empreses. Perquè sap que això impactarà també en el món de la comunicació. De fet, ja ho fa. El que no sabem és fins a quin punt hi estem sotmesos. Quines notícies llegim o ens fa llegir la IA? Quines pel·lícules o sèries veiem o ens fa veure la IA? Quines opinions ens formem o ens forma la IA? Som nosaltres o som el que la IA subjacent en cadascun dels racons del món de la informació ens fa ser? Som nosaltres o els nostres perfils que la IA va “formatant”? Som nosaltres o el que ens fa ser la IA? Estem rastrejats, visualitzats, reconeguts per on anem. La xarxa sap què escoltem, amb qui parlem i per què ho fem. Però això afectarà totes les altres empreses? Segur. Qui aconsegueixi la informació de la competència, i la sàpiga processar, anirà sempre un pas endavant en qualsevol sector. Qui sàpiga entendre tendències, plantejar noves idees i analitzar situacions amb l’ajuda de la IA, s’avançarà a la resta. Però per a això cal estar al cas i veure com la IA es va fent present en les nostres vides.

Si no us heu afegit a la newsletter d'ON-IA, ja hi feu tard. I estigueu tranquils: la IA mai no arribarà a tenir consciència pròpia. Sobretot, perquè els homes encara no sabem del cert què és la consciència, per molt que ens ho puguem imaginar. El que és segur és que la IA modificarà la nostra manera de veure el món i, en conseqüència, el mateix món. Apassionant i vertiginós alhora.