Viatgem per canviar, no de lloc, sinó d'idees, tal com sosté l'historiador Hipollyte Taine. I podem viatjar també a poca distància de casa, perquè el viatge és la sortida, el desemparament, la descoberta i el moviment, i per això no calen molts quilòmetres recorreguts. En aquest procés, fer el badoc i embadalir-se amb detalls són condicions necessàries perquè la descoberta tingui efecte. Badar i avorrir-se solen ser dos elements bàsics per activar l’aprenentatge. Si estàs massa ocupat no pares atenció a res i ho pots perdre tot, des del gaudi del teu entorn fins a la companyia més propera. Cal deixar alguns moments vitals per contemplar distretament. Mirar les musaranyes et permet aprendre.
L’arquebisbat de Barcelona i Turisme de Barcelona han creat ara un passi, la Barcino Sacred Card, que permet visitar 8 espais sagrats de la ciutat
A la ciutat de Barcelona, tan criticada i al mateix temps tan desitjada, hi ha elements que permeten estar distret i captar molts estímuls visuals. Però alguns d’ells estan amagats i formen part del patrimoni sagrat. I, de fet, sagrat i secret estan ben a prop. Mentre tothom sap situar on és la catedral de Barcelona, però pocs coneixen l’antic monestir de Sant Pere de les Puel·les o el monestir de Sant Pau del Camp, en ple Raval. I si ho coneixen, no saben com ni quan entrar-hi. L’arquebisbat de Barcelona i Turisme de Barcelona han creat ara un passi, la Barcino Sacred Card, que permet, en 72 hores, visitar 8 espais sagrats de la ciutat. Per sort, la majoria estan al mateix barri, tot i que el Tibidabo queda més lluny. L’oratori de Sant Felip Neri és un dels espais que es poden visitar, situat en una de les millors places de Barcelona i on, durant la Guerra Civil Espanyola, la façana va ser bombardejada pels avions feixistes italians.
Recórrer el patrimoni històric i espiritual, té molts avantatges. Si ets un turista, és un moment de recer, descans i sovint temperatura més agradable que al carrer. El turista selectiu no s’atabala amb dades: filtra com un musclo i es queda amb el que li interessa. Si ets de la zona, et permet redescobrir espais i aprendre a mirar d’una altra manera, situar-te en un altre moment i espai i copsar el que et semblava que sabies, però en realitat t'havia passat per alt. Les relectures són activitats plaents i sovint ens deixen perplexos: en un primer moment se’ns havien escapat molts detalls de la realitat, que la repetició permet matisar i observar. Una bona opció per saber on som és agafar una guia de la nostra ciutat. A mi, molts racons de Barcelona, me'ls va descobrir l’Andreas, un politòleg xipriota que parla un català meravellós i que sabia uns racons increïbles gràcies a haver-se assessorat en guies turístiques. Perquè sovint l’altre ens descobreix també millor qui som. Fins i tot en els racons més sagrats i més secrets.