És impossible que la campanya del 28-M escapi de la parada final de desembre. Per més que partits i candidats ho donin tot en municipis i governs autonòmics, el PSOE i el PP han elevat el to i el fons a nivell nacional. En el terreny defensiu, el PSOE té 10 comunitats per mantenir; i en l'ofensiu, Feijóo necessita un bon resultat a les municipals i emportar-se algun govern com a trofeu.
El PP ha hagut d'abandonar el mantra de la gestió econòmica d'èxit de la dreta i fa temps va desterrar l'"España está quebrada" de Pablo Casado que ja només el manté Isabel Díaz Ayuso a Madrid. Les dades macro de l'atur estan en màxims d'ocupació i cotització, Brussel·les ha tornat a augmentar les previsions de creixement per a aquest any en un 1,9% del PIB i els beneficis de bancs i multinacionals continuen disparats.
Desterrada l'economia, al PP li funciona contraposar Pedro Sánchez amb els seus barons i les diferents governabilitats dels bastions socialistes amb La Moncloa. El PP ha tornat al marc d'ETA i l'independentisme amb les llistes de Bildu al centre. El debat ja ha saltat de les llistes a l'expulsió de Bildu del Congrés i un esglaó més, la impugnació legal. Hi ha mig arc parlamentari volent il·legalitzar l'altre mig. Vox va demanar al febrer un referèndum per il·legalitzar els partits independentistes i ha registrat ara una proposta perquè el ple demani al Govern l'inici dels tràmits de la il·legalització de Bildu. Davant de la JEC, ha impugnat les llistes.
Isabel Díaz Ayuso, avançant-se de nou a la línia oficial del PP nacional, planteja ara la il·legalització de Bildu per la presència d'exetarres en les llistes. El PP de Feijóo no ha anat tan lluny i demana de modificar la llei de partits, una cosa que no va fer quan va tenir-ne l'oportunitat. En plena lluita antiterrorista durant la majoria absoluta de José María Aznar l'any 2002, va poder haver inclòs la prohibició per a condemnats amb delictes de sang en la llei i no ho va fer. Tampoc no ha demanat Feijóo a Sánchez que reactivi la reforma.
Així que mentre Sánchez necessita una coalició amb nacionalistes i independentistes, els barons necessiten enviar aquests acords de governabilitat nacional tan lluny com sigui possible
Un debat fals i de difícil encaix constitucional. La lletrada de les víctimes de l'AVT, Carmen Ladrón, assenyala que els 44 tenen complertes les inhabilitacions i no incorren en causa d'inelegibilitat. EH Bildu incompleix el seu compromís de fa 18 mesos, en l'aniversari de l'assassinat de Miguel Ángel Blanco, quan el seu portaveu Mertxe Aizpurua va dir en tribuna parlamentària: "Volem dir-los de cor que sentim enormement el seu patiment i ens comprometem a mitigar-lo", i reobre el dolor de les víctimes amb l'elecció de les seves llistes. I encara amb la ruptura d'aquest compromís, el PSOE no té cap pacte per trencar amb EH Bildu. La formació abertzale es va abstenir en la investidura de Pedro Sánchez i les negociacions han estat llei a llei. Els acords de govern són amb ERC i el PSOE mesura amb molt equilibri el suport del PNB, partit clau des de la moció de censura del 2018.
No hauria de ser la campanya de Bildu o l'independentisme. Però està anticipant la següent parada. Són els ariets amb què el PP es recol·loca i agita la campanya, enfronta els barons del PSOE amb Pedro Sánchez i pel camí absorbeix els votants socialistes.
Els agita perquè pot. La paradoxa de la governabilitat del PSOE passa per una tensió innata en el partit amb el nacionalisme i l'independentisme. No és una batalla a l'esquerra o la dreta de Sánchez. Ni tan sols és pròpia del sanchisme, és una discussió no resolta i permanent dels socialistes. Extremadura, Castella-la Manxa o Aragó no fan polítiques més de dretes que Ximo Puig o Francina Armengol. Però tenen una visió diferent del territori. És una disputa que ja van tenir els barons al seu dia amb Zapatero i es va reproduir en l'elecció de Sánchez com a secretari general. Quan Susana Díaz va insinuar la intenció d'expulsar el PSC, Sánchez va absorbir tot el vot català.
Així que mentre Sánchez necessita una coalició amb nacionalistes i independentistes, els barons necessiten enviar aquests acords de governabilitat nacional tan lluny com sigui possible. Una paradoxa inversa per al PP, com més agita l'antiindependentisme, més pateix a l'hora de futures sumes i es queda sol amb Vox.
Però el PP sap que les transferències de vot l'afavoreixen. L'últim CIS dona una alta fuga de votants en les comunitats on el PSOE necessita majories absolutes o l'entrada d'Unidas Podemos (UP) en el seu moment més feble. A l'Aragó, el CIS dona una fuga del 9% de vots de Javier Lambán al PP; a Extremadura del 7,7%, 9,9% La Rioja, un 5,3% a les Balears. Un 40% aproximat del vot de Ciutadans acaba al PP i menys del 10% al PSOE. I encara que hi ha molta transferència d'UP al PSOE, quatre comunitats governades per l'esquerra poden necessitar el 5% de Podemos per formar govern.
Amb els números i els vots fregant el travesser en els dos grans partits, el PP ha fet l'aposta per una campanya que podria restar al PSOE en les comunitats de Madrid cap al sud amb parada extra a l'Aragó. Si al PP li funciona la campanya contra Bildu i l'independentisme català, sabrem quina serà l'estratègia de desembre. Si no guanya, el PP ho tindrà difícil el marc de les generals.