El conseller de Justícia, Carles Mundó, i la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, han deixat molt clar avui que la sentència que anul·la l'ús preferent del català a les administracions públiques es basa en protocols i, que per tant, la poden entendre com una recomanació. La intenció del Govern, però, és cenyir-se estrictament a la llei de política lingüística del 1998 i obviar la sentencia, que no pensen ni tan sols recórrer.
Mundó ha estat clar i contundent a l'acabar l'acte de presa de possessió del nou president del TSJC: "Es refereix a un protocol i un protocol al final té una consideració de recomanacions. El que continua sent vigent, que mai no ha estat impugnat i que, en definitiva és el punt de referència, és la llei de política lingüística de l'any 1998 que estableix que l'ús del català és el que s'ha de fer a les administracions de Catalunya".
Pel conseller de Justícia es tracta de recomanacions i "no és acceptable que a partir de qualsevol pretext vulguin fer de la llengua un conflicte, per tant els ciutadans de Catalunya -ni els que opten per expressar-se en català, ni els que opten per expressar-se en castellà- tenen cap problema", ha afegit
La convivència lingüística a Catalunya és perfecte, segons Mundó, on precisament en la Justícia no tots els drets dels ciutadans estan protegits. "No es tracta d'entrar en el debat de si s'acatarà o no. El debat no existeix", ha conclòs el conseller.
Borràs: "La sentència del TSJC no altera res"
Meritxell Borràs ha dit també que el Govern no recorrerà la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el protocol d'usos lingüístics de la Generalitat, encara que ha afirmat que "últimament hi ha sentències diverses que es poden interpretar més en clau política que no estrictament judicial"
Ho ha dit en declaracions a La Xarxa després que el TSJC hagi anul·lat parcialment el protocol d'usos lingüístics de la Generalitat que obliga els treballadors públics a parlar català entre ells i a adreçar-se en aquest idioma als ciutadans.
Un tema normatiu
Borràs ha afirmat que la Generalitat no presentarà recurs perquè el protocol "no és un tema normatiu, obligatori per al treballador,", sinó que és orientatiu, i ha assegurat que aquesta decisió del TSJC no ha alterat res.
Per la seva part, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ha incidit igualment que la sentència "no implicarà una modificació de la política lingüística" ni un canvi en les relacions de comunicació amb el ciutadà.
Ha afirmat en declaracions a Catalunya Ràdio que es tracta d'una "sentència política", i ha explicat que el que està funcionant en l'administració en l'actualitat fa més de 35 anys que s'està seguint i provant de normalitzar.