1. La Catdem recomana... David Fernàndez

La història dóna moltes voltes. Ho demostra la piulada de la Fundació de CDC, la Catdem, recomanant l'article de l'exdiputat de la CUP, David Fernàndez. Una entitat que el cupaire ha criticat i fiscalitzat per la sospita que ha servit com instrument de finançament il·legal del partit. Pocs minuts després la Catdem ha esborrat el tuit.

2. La connexió ideològica del PP i En Comú Podem

La política fa estranys companys de viatge... fins i tot ideològic. Dimecres, el candidat de En Comú Podem, Xavier Domènech assegurava que provenia de la tradició ideològica de Pi i Margall. Aquest dijous, en la commemoració a Catalunya del 37è aniversari de la Constitució, el candidat del PP, Jorge Fernández, també s’ha vantat de viure de la tradició de Pi i Margall.

3. Reapareix l’expresident de SCC

Josep Ramon Bosch que va dimitir ara fa dos mesos de president de Societat Civil Catalana per estar imputat per amenaces ha aparegut aquest dijous en la commemoració del 37è aniversari de la Constitució espanyola. També un dels personatges “històrics” de la política catalana que ha fet acte de presència a l’Arxiu de la Corona d’Aragó ha estat l’incombustible dirigent socialista Josep Maria Sala.

4. Baixes als òrgans de la CUP

La divisió interna de la CUP per l'estat de les negociacions també ha tocat els seus òrgans de direcció. Aquest és el cas d'un membre del Consell Polític de la formació, de l'assemblea territorial del Maresme, que ha deixat la representació perquè interpreta que la CUP vol recuperar "la marginalitat" i quedar-se en "l'autocomplaença".

5. Les tripletes de JxSí

Les reunions del grup de JxSí tenen algunes sorpreses. Una que més comenten els seus 62 integrants és l’afinitat ideològica que alguns professen més enllà de les sigles. “Hi ha a vegades que en algun debat es formen tripletes de diputats de CDC, d’ERC i un independent que defensen una postura i que s’enfronten a una altra tripleta formada per un de CDC, d’ERC i un independent que en defensen una de contrària, ens sorprèn”, apuntaven dos veterans diputats, un de convergent i un altre de republicà.

6. Rovira i Rull, parella?

El Parlament s’ha reconvertit gràcies a algunes televisions de matriu espanyola en una mena de plató de Sálvame. La incomoditat de les persecucions obliga als diputats a prendre’s en conya les estampes pròpies de programes de tafaneria. Així ho han decidit la republicana Marta Rovira i el convergent Josep Rull que davant les càmeres asseguren: ”Som nòvios, som parella? Que no ho sabíeu?”, davant el desconcert d’algun periodista no gaire posat en el complicat món de la ironia.

7. Les banderes de Santi Vila

El Departament de Territori i Sostenibilitat, encara a mans del free lance Santi Vila, no parava gaire atenció a les banderes oficials hissades a la seva seu. Fins aquest dimecres només s’hi veia l’espanyola perquè la senyera estava esfilagarsada i només en quedava un filet. Algun exconseller tip de veure l’estampa cada vegada que sortia de l’estació de Sants va avisar el conseller Vila. L’endemà ja hi havia la senyera lluent i ben nova.

8. El CNP, de manifestació

El Sindicat Unificat de Policia, el sindicat majoritari al Cos Nacional de Policia, sol·licitarà aquest divendres permisos per organitzar manifestacions els propers 10 i 17 de desembre davant les delegacions dels governs de cada autonomia i les subdelegacions provincials. Reclamen millores de seguretat i més drets pels agents del cos.

9. És d’esquerres? És català

Una de les conclusions més contundents de l’enquesta del CEO difosa aquesta setmana és que els catalans són d’esquerres. O això diuen els enquestats. Comptat i debatut, el 41,3% dels enquestats es defineixen d’esquerra i un 2,1% d’extrema esquerra. En aquesta òrbita, els de centre esquerra serien un 18,9%. Uns números aclaparadors si es comparen amb els que s’indentifiquen amb la dreta que serien un 3,1% i un 8,4% que s’autoubiquen en el centre dreta. Tant és aquesta tendència que en una escala on 0 és extrema esquerra i 10 extrema dreta, els votants situen tots els partits parlamentaris per sota del cinc.

10. Montoro i l'Illa de Man

El Ministeri d’Hisenda, que dirigeix amb mà de ferro Cristóbal Montoro, ha signat un conveni de col·laboració fiscal amb l'Illa de Man, un dels paradisos fiscals protegits pel Regne Unit.

11. Més diplomàtics catalans

El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) ha obert la convocatòria de selecció d’un màxim de 20 alumnes per a la nova edició del Màster Executiu en Diplomàcia i Acció Exterior, que començarà el proper mes de febrer. A les places hi poden accedir personal de la Generalitat i de les administracions locals.

12. La visita del Papa, a l’Audiència Nacional

El Tribunal Suprem ha determinat aquesta setmana que l'Audiència Nacional és l’òrgan competent per investigar el cas dels contractes relacionats amb la visita del papa Benet XVI a València el 2006 i tres peces separades de la trama Gürtel , que s'investigaven al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana , en no existir cap aforat en cap d'elles .La decisió accelerarà la instrucció del sumari ques’arrossega pels despatxos per dilacions processals.

13. Obama beu vi català

L'àpat que el president de la República Francesa, François Hollande, i el president dels Estats Units, Barack Obama, van celebrar dilluns en motiu de la conferència mundial sobre el clima, es va celebrar al restaurant l’Ambroisie, al barri del Marais. Segons una indiscreció de la direcció d'aquesta taula recollida pel diari La Clau, s’hi va beure un fabulós vi de Banyuls, vinyes de la Catalunya Nord.

14. Botran s’explica a Bilbo

El diputat de la CUP i membre de Poble Lliure, Albert Botran, va anar dimarts a evangelitzar sobre el procés a Bilbo. “Un viatge llampec”, assegura el diputat de Molins de Rei. El procés, explicat a Euskadi.

Postres de músic

La Bernat Metge, a la xarxa. /// Torna, Maki Navaja, el último chorizo.