Les noves dades de l’ONG OIDAC, amb seu a Viena, indiquen 2.400 casos de delictes d’odi anticristians a Europa, un número en alça. Corresponen a casos del període analitzat, 2023. Són 2.444 delictes documentats per la policia i la societat civil a 35 països europeus, incloent-hi 232 atacs personals contra cristians, com ara assetjament, amenaces i violència física. Aquestes xifres inclouen dades de l'ODIHR/OSCE, que va registrar 1.230 delictes d'odi anticristians per part de 10 governs europeus el 2023, una xifra superior als 1.029 casos registrats el 2022. L'informe sobre delictes d'odi de l'ODIHR/OSCE es publica el 15 de novembre, en el marc del Dia Internacional de la Tolerància.
Els actes de violència contra jueus i musulmans van ser particularment alts. Al voltant de 9.000 delictes d'odi antisemites i 6.000 antimusulmans van ser registrats pels governs europeus a l'ODIHR/OSCE durant el 2023. "Com que França i alguns altres països amb xifres altes no van enviar les seves estadístiques a l'OSCE, els nombres reals són fins i tot més alts que els que mostra l'ODIHR/OSCE. Pel que fa als delictes d'odi anticristians, hem registrat 2.444 casos el 2023, però suposem que hi ha un nombre elevat de casos no denunciats", explica Anja Hoffmann, directora executiva d'OIDAC Europe, a qui he preguntat pels motius d’aquest augment anticristià. “La intolerància i la discriminació contra els cristians a Europa provenen de diverses fonts, principalment de membres de diferents grups radicals. Alguns d’aquests grups veuen el cristianisme o l’Església com una institució que contradiu la seva visió del món en temes socials i morals, mentre que altres poden considerar que el cristianisme és simplement erroni o indigne de respecte”, m’explica. Identificar els motius i els grups responsables dels atacs és un desafiament, ja que la policia sovint no revela aquesta informació tan sensible. Dels casos documentats per OIDAC Europe el 2023 on es van poder establir els motius o l’origen dels autors, “la majoria dels atacs tenien un rerefons islamista radical, seguits de motius antireligiosos, d’esquerra radical i d’altres de caràcter polític”.
Els llocs on els delictes anticristians són més nombrosos són França, Regne Unit i Alemanya. Pel que fa al vandalisme a les esglésies, la policia alemanya va registrar més de 2.000 casos de danys a propietats de llocs de culte cristians el 2023.
Comentant els nous resultats, la professora Regina Polak, representant de l'OSCE per a la lluita contra el racisme, la xenofòbia i la discriminació, va afirmar que la natura d'aquests delictes va des de grafitis fins al vandalisme i agressions físiques contra cristians que distribueixen materials religiosos. "Els delictes d'odi anticristians envien un missatge d'exclusió a les víctimes i les seves comunitats, així com a la societat en general. Podem observar un augment de la discriminació i els delictes d'odi contra els cristians també a Europa. Aquests fenòmens han de ser vistos en el context més ampli de la intolerància i discriminació contra altres grups, i especialment contra els membres de comunitats religioses, tant minories com majories", va assenyalar.
El 2023, les formes més comunes de violència van ser el vandalisme a les esglésies, incloent-hi molts casos de profanació i decapitació d'estàtues religioses; els atacs incendiaris i les amenaces
Dels incidents registrats per OIDAC Europe el 2023, les formes més comunes de violència van ser el vandalisme a les esglésies (62%), incloent-hi molts casos de profanació (24%) i decapitació d'estàtues religioses; els atacs incendiaris (10%) i les amenaces (8%). Tot i que la violència física continua sent relativament rara (7%), hi ha hagut alguns casos tràgics el 2023, inclòs l'assassinat d'un jove catòlic per un terrorista jihadista a Algeciras, un atac amb cotxe contra una processó a Polònia i l'intent d'assassinat d'un convers al cristianisme provinent d'un context musulmà al Regne Unit, qui va ser considerat pel perpetrador com un "apòstata que mereixia morir".
Sobre l'expressió de la pròpia religió a la feina, segons una enquesta del 2024 al Regne Unit, només un 36% dels cristians menors de 35 anys van dir que se sentien lliures d'expressar les seves opinions cristianes sobre temes socials a la feina.
"En particular, els cristians que mantenen creences religioses tradicionals s'enfronten a una discriminació i hostilitat creixents, que van des de l'assetjament laboral fins a la pèrdua de la feina. És molt preocupant que l'expressió pacífica de creences religioses personals, per exemple sobre el matrimoni, hagi passat a ser el final potencial d'una carrera política o laboral, o fins i tot l'inici d'un judici", va afirmar Anja Hoffmann.
"Aquestes tendències haurien d'alertar-nos a tots perquè intensifiquem els esforços per protegir la llibertat de religió o creença, incloent-hi la llibertat per debatre obertament i respectuosament diferents punts de vista filosòfics i religiosos sobre temes delicats, sense por de represàlies i censura", va afegir Anja Hoffmann. A la vista dels elevats índexs de delictes d'odi anticristians a Europa, Hoffmann va subratllar també la necessitat d'esforços coordinats, incloent-hi la creació del càrrec de Coordinador de la UE contra l'odi anticristià, de manera similar als mandats existents per combatre l'antisemitisme i l'odi antimusulmà.