Deportar té una accepció al diccionari que consisteix en “distreure’s”, en “transportar-se en esperit”. Certament no és la que té al cap la nova administració nord-americana, que veu en l’acció de la deportació massiva d’immigrants una fita. El papa Francesc s’ha desmarcat de les ja anunciades polítiques de deportació massiva i es mostra preocupat per la manca de respecte a la dignitat humana, demanant un tracte compassiu i just amb els immigrants. Els valors cristians de caritat, solidaritat i germanor (paraula que sembla kumbaià i en desús) sembla que han desaparegut d’Amèrica, que segueix estampant encara els seus dòlars dient “Creiem en Déu” (In God we Trust). Potser quan la digitalització els substitueixi també s’estalviaran aquesta frase. Per ara, ni hospitals ni escoles ni esglésies ni universitats se salven del risc-amenaça de “l'operació de deportació més gran en la història americana”, en paraules presidencials. La mesura podria afectar 11 milions de presumptes immigrants sense papers als Estats Units. Els líders religiosos s’han unit per protestar. El 80% de les persones que corren el risc de deportació són cristians, sobretot catòlics (61%). La resta són evangèlics (13%) i un 7% pertanyen a altres denominacions cristianes.
Lluny queda la il·lusió d’un futur inclusiu americà
El Departament de Serveis per a Migrants i Refugiats de la Conferència dels Bisbes Catòlics dels Estats Units (USCCB), en col·laboració amb l'Associació Nacional d'Evangèlics, World Relief i el Centre per a l'Estudi del Cristianisme Global al Seminari Teològic Gordon-Conwell, ha publicat un informe titulat "Una part del cos: L'impacte potencial de les deportacions en les famílies cristianes americanes". En vint pàgines desgranen les implicacions que les deportacions massives podrien tenir en les famílies i congregacions cristianes de tots els Estats Units si es duguessin a terme de la manera que alguns legisladors han proposat.
L'informe subratlla que aproximadament 1 de cada 12 cristians als Estats Units —i 1 de cada 5 catòlics, específicament— s'enfronta al risc de deportació o viu en una llar amb algú que ho fa. El bisbe d'El Paso Mark J. Seitz, president del Comitè de Migració de la Conferència de Bisbes Catòlics i delegat de les organitzacions col·laboradores, ha dit que "cada vegada que una part de l'Església pateix, tota l'Església està cridada a patir al seu costat".
Més de 10 milions d'immigrants cristians als Estats Units són vulnerables a la deportació, inclosos els que tenen proteccions temporals que podrien ser retirades. Gairebé 7 milions de cristians que són ciutadans dels EUA viuen en llars amb algú en risc de deportació. L’informe demana a tots els cristians que reconeguin i responguin a les conseqüències humanes dels esforços de deportació sense restriccions i que adoptin un enfocament reflexiu i compassiu de la política d'immigració que promogui la justícia, alhora que protegeixi la dignitat atorgada per Déu de cada persona i la santedat de les famílies. Aquests dies arriben missatges preocupats de persones que tenen por de ser expulsades de la seva universitat, hospital, escola o lloc de feina, o que algú de la seva família desaparegui. Lluny queda la il·lusió d’un futur inclusiu americà. Els líders religiosos recorden que la por s’ha instal·lat, i costarà recuperar la confiança quan tens una porta que t’amenaça.