Examen sorpresa! Digui'm tres candidats (o candidates) a la presidència de la Xunta. I ara, el mateix però a Euskadi. No, no, l'objectiu no és deixar en evidència ningú sinó constatar una realitat: vivim tan d'esquena d'Espanya com Espanya viu d'esquena a nosaltres.
Els “ideòlegs” d'aquesta Espanya monolítica que ha de ser només com ells volen que sigui i que no admet cap altra forma d'existència (d'aquí neix la desconnexió catalana), desconeixen absolutament el que passa més enllà de la M-50. I els mitjans fets a “Madrit” (concepte) ignoren la realitat de l'Espanya quotidiana de més enllà del cercle que forma La Sierra, Alcalà de Henares i Getafe.
Fins fa uns anys els catalans teníem un ull en les nostres coses i un altre en la realitat espanyola. I tinc la sensació que això ja no és així. Sí, potser és perquè generem cada dia tanta informació que no hi ha espai per a més. Sigui com sigui, els més indepes han desconnectat com a reacció a una resposta de l'Estat tan vulgar, tan plena de menyspreu, tan bruta, tan irracional i tan insultant que ha provocat una reacció contrària irreversible. Però la part important dels catalans que pateix amb les Campos, frisa amb les aventures d’Alaska i Mario i frueix amb La Voz, també ha desconnectat.
I l'exemple són les eleccions basques i gallegues. El seguiment no ha tingut res a veure amb el de fa 4 anys. I ja no parlem del de fa 8. La típica basquitis catalana, la figura d’Otegi i les declaracions d’Urkullu (per cert, la campanya ha servit a molts per recordar que aquest senyor és el lehendakari) ha aguantat una miqueta el tema Euskadi, però torno a la pregunta de l'inici: recorda tres candidats (o candidates)? O 5 polítics? Algun conseller (o consellera) del Govern?
Però si vol, parlem de la societat basca. L'opinió pública catalana, què sap del procés de pau? Què en sap de com està evolucionant aquella societat? Som conscients que allà tot ha girat com un mitjó, que les noves generacions han passat la pàgina de la violència amb una rapidesa brutal i que l'actual Euskadi no té res a veure amb la de fa 10 anys?
I ja que parlo del tema Euskadi. Miri si les coses han canviat, que en un acte d’Otegi del Fòrum Europa-Tribuna Euskadi a Bilbao, el grup nacionalista radical espanyol anomenat VOX va aconseguir deixar un altaveu al faristol des d'on feia la xerrada i activar una gravació d'àudio a través de Bluetooth.
Els que hem cobert actes polítics al País Basc sabem que les mesures de seguretat eren molt estrictes i incloïen escorcoll dels periodistes, registre de tot el material i passar-te un arc de metalls pel cos. I si un polític basc venia a Catalunya i anava a una ràdio per ser entrevistat, fins i tot es revisaven les clavegueres dels voltants de l'emissora i venia la unitat canina a ensumar tots els racons.
En canvi ara, un paio qualsevol pot deixar un altaveu a 20 centímetres d’Arnaldo Otegi. Amb tota la calma. Impensable no fa pas tant. Com impensable era tampoc no fa pas gaire el poc interès que ens provoca la realitat basca, la gallega i l'espanyola, en general, i que fa que ara estiguem empatats amb ells.