El llançament de la candidatura de Yolanda Díaz travessa un Rubicó per a l'esquerra amb rumb a marcar tres cicles. Les autonòmiques i municipals, les generals i la següent legislatura, l'endemà amb coalició de govern o sense. La vicepresidenta segona ha aprofitat el moment estrella per trencar amb Podemos. L'opció de l'acord està més lluny avui que fa dos dies i Díaz ha decidit col·locar el missatge poques hores abans de l'acte a El País: "Sumar és un revulsiu polític, no seria un fracàs sense Podemos".
Si posem a un costat el ressò i el triomf de l'acte, la celebració dels seus assistents, la confluència històrica de quinze marques d'esquerres preparades per anar juntes a eleccions, es manté el dubte raonable de com acabarà l'enfrontament entre ambdós pols. La vicepresidenta ha trencat el cordó umbilical, s'ha independitzat de Pablo Iglesias i ha volgut marcar terreny. És més, s'ha desentès de la part de l'acord que li toca amb els morats. Per Díaz, són ells que han d'explicar per què no hi eren i per què no se sumen a Sumar. Però sota l'escuma, queden més incògnites que abans. I ara què. Com continua el guió. Qui reprendrà els comandaments de la negociació. Què es juguen si no hi ha acord.
La tensió amb Podemos centra la conversa i distorsiona el mateix missatge en clau electoral. El discurs de Yolanda Díaz de Magariños va tenir dos missatges clau: no acceptem tuteles i la mateixa candidatura. Si ens n'anem un any enrere, desembre del 2021, Díaz va pronunciar a Radiocable una de les seves millors frases per definir un projecte transversal. Sumar no volia ser 'l'espai a l'esquerra de': "Regalo al PSOE aquest raconet. Això és una cosa molt petita i molt marginal". Ho va dir en confrontació directa amb el seu competidor natural. Situant-se lluny de la conformació de blocs, del Sánchez contra Feijóo i Díaz contra Abascal. Avui, lluny d'aquest marc, el discurs gira entorn de la guerra amb Podemos i desdibuixa Díaz davant Sánchez. L'esforç per diferenciar-se de la confrontació d'Iglesias i apostar per la cooperació necessària de Sumar fa que Díaz estigui parlant a Podemos, en un discurs que pot acabar atrapat en la disputa.
Confiar que uns possibles mals resultats de Podemos afavoriran les negociacions és subestimar l'ADN d'un partit que va forçar una repetició electoral amb tota la pressió en contra
Entre l'ànim exultant de Díaz i l'emprenyament d'Iglesias, hi ha una realitat. El diàleg entre la direcció nacional dels morats amb l'aparell de Sumar està pràcticament trencat. L'acord efectivament no està en les primàries, com assegura Díaz, està en el percentatge de llocs en les llistes. En unes primàries que poden servir per apuntalar aquests llocs. Però no hi ha percentatges, ni converses, ni una taula de diàleg en el full de ruta.
És cert que Podemos ha perdut pes, està més sol que abans i hi ha dissidències importants. A més de les que hi pot continuar havent d'aquí al 28-M. No només la IU d'Alberto Garzón, sinó diputats com Juantxo López de Uralde i cares conegudes d'un espai que era el natural de Podemos fins a la sortida d'Iglesias. Els morats insisteixen que Ione Belarra no podia anar a un acte que desdibuixava Podemos i els col·locava en una foto trampa on el pròxim pas els podia forçar a ser ells qui sortissin del bloc. Perquè en aquest moment són, en la baralla dialèctica per qui trenca i qui no atreu l'altre.
La tensió és total i ningú no posa fàcil les solucions. Així que ara no tirarà endavant. Si hi torna a haver opcions d'acord serà després de la parada de maig. Amb una tesi arriscada, confiar que uns possibles mals resultats de Podemos afavoriran les negociacions és subestimar l'ADN d'un partit que va forçar una repetició electoral amb tota la pressió en contra.
Com reconeix Iglesias, Podemos pot no ser (ja no és) la força hegemònica de l'esquerra. Però continua tenint base i hi ha distorsió sobre el pes dels actors. Les formacions que acompanyen Sumar tampoc resolen la partida nacional. Així que neix Sumar i s'allunya l'acord. Hi ha moltes possibilitats que no es resolgui al juny i s'arrossegui fins al setembre. I Podemos, en un penúltim acte de servei, vagi amb la seva pròpia llista.
Des del PSOE saben que revalidar la coalició amb un bloc amb tres llistes és una desgràcia electoral. I aquesta operació que resta a tots una mica, hi ha centenars d'alcaldies i governs en joc. En aquest punt, canviar la baralla per la generositat no és una opció propera.