No és cap secret vaticà que el Papa està a favor de les vacunes. Però també a favor de la informació justa per a qui no ho tingui clar. Itàlia deu ser dels països on actualment hi ha més pressió provacuna, i no et pots moure sense el passaport covid ni entrar enlloc. El Papa, amb tot, va sense mascareta, i rep i saluda a desenes de persones diàriament i dona la mà i si li ve de gust, t’abraça.
El Papa s’està fent gran i parla una mica més fluix que fa un temps, però no renuncia a trobar-se amb grups de gent contínuament. Camina coixejant i demana als seus interlocutors que “no s’ofenguin” si mentre els està saludant ha de seure. Fa bromes i segueix mirant-te de manera elèctrica. En una trobada aquests dies amb el consorci internacional de mitjans de comunicació catòlics “Catholic Fact-Checking”, del qual formen part més d’una vintena de catalans entre periodistes, metges, investigadors i experts, el Papa va demanar als periodistes que quan difonguin notícies no vagin contra les persones, estiguin sempre amatents a escoltar i siguin empàtics. I va tornar a reclamar vacunes per a tothom, especialment per països on ni arriben, però no per llàstima o pietat i commiseració, sinó per dignitat.
“Buscar la veritat també vol dir buscar un antídot als algoritmes dissenyats per maximitzar la rendibilitat comercial i promoure una societat informada, justa, sana i sostenible” - Papa Francesc
Com a bon pontífex que és, va suggerir “construir ponts” i adreçant-se als periodistes que l’escoltàvem a la Sala Clementina dels palaus vaticans ens va demanar que vigiléssim davant de les fake news i creéssim xarxa. Precisament aquest consorci que vetlla per contrarestar la desinformació sobre la vacuna en l’ecosistema catòlic mundial compta amb una agència catalana de verificació, Verificat, i amb l’expertesa de dos grups de recerca, ISG Global i l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura.
Va ser sorprenent que el Papa Bergoglio es referís a Pau VI per parlar a periodistes: podia haver citat a Joan Pau II, però va tornar més enrere, en concret a un missatge de 1972 en què el papa Montini advertia del poder dels mitjans en el comportament de les persones i, per tant, en la responsabilitat periodística en anotar, enquadrar i no mentir. El Papa actual es va referir a la pandèmia però també a la infodèmia o a com es distorsiona la realitat amb por i notícies falses. El Papa, que és un home de nodes, felicita a qui treballa en xarxa sense adoptar actituds de superioritat: “La realitat és sempre més complexa del que pensem, hem de respectar dubtes, ansietats i preguntes, intentant acompanyar sense tractar amb condescendència, dialogant amb qui dubta”. Pel que fa als interessos econòmics que sovint són rere el que es presenta amb pàtina d’innocència contrastada, Bergoglio és clar: no us canseu de verificar les notícies, de presentar dades correctament, d’estar sempre investigant. La recerca de la veritat no es pot plegar a un punt de vista comercial ni als interessos dels poderosos. “Buscar la veritat també vol dir buscar un antídot als algoritmes dissenyats per maximitzar la rendibilitat comercial i promoure una societat informada, justa, sana i sostenible”.