La previsió meteorològica alerta d'una ciclogènesi explosiva que deixarà pluges i vents forts a 15 províncies. Abriguin-se, assegurin portes i finestres i caminin amb pas ferm perquè hi haurà ratxes de vent de 120 quilòmetres per hora i un fort onatge de fins a 8 metres d'altura, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Els efectes poden ser devastadors.
Si a Espanya hi hagués una Agència Estatal de Politologia, la predicció apuntaria també a la imminent arribada d'una ciclogènesi explosiva. En realitat, la política ja pateix les conseqüències del cicló que va passar fa un mes i mig per Andalusia, però el tsunami que pot arribar els mesos vinents i pot afectar també diverses províncies té aterrida l'esquerra política.
Les enquestes coincideixen en una forta irrupció de Vox a les grans ciutats, de manera que el resultat de la ultradreta a Andalusia pot quedar com una petita borrasca comparat amb el temporal que s'acosta. Posem que aquesta vegada parlem de la capital d'Espanya, on Manuela Carmena podria guanyar les eleccions, però sortir l'endemà corrents de l'Ajuntament quan comprova que l'esquerra no suma majoria absoluta. Si algú es pensa que l'actual alcaldessa està disposada a fer oposició quatre anys és que ni coneix la impulsora del "pacte de les crestetes" ni sap què amaga la seva cuina. Els qui freqüenten els seus fogons no descarten fins i tot que si l'alerta fa pensar en una desfeta sense pal·liatius de l'esquerra madrilenya toqui el dos abans fins i tot que s'obrin les urnes.
I això, malgrat que ni el fitxatge/imposició d'Andrea Levy com a número dos de la candidatura de José Luis Martínez Almeida no deslliuraria el PP del sorpasso de Ciutadans. Begoña Villacís obtindria un resultat millor que els populars, però necessitaria el vot favorable de Vox per convertir-se en alcaldessa, un escenari que al carrer de Génova no consideren després de les coses que ha dit Rivera sobre els d'Abascal i viceversa.
Com que la llei estableix que, si cap dels candidats electes no obté la majoria absoluta dels vots del ple (la meitat més un dels regidors), quedaria proclamat automàticament alcalde el candidat amb més nombre de vots populars, Villacís hauria d'elegir entre la possibilitat que Carmena fos proclamada alcaldessa per haver estat la seva la llista més votada o deixar els seus vots al popular Almeida, a qui els d'Abascal no tindrien cap problema a convertir en alcalde.
L'operació destruiria l'objectiu de Ciutadans de governar a l'Ajuntament de la capital espanyola a canvi de donar suport a un president del PP a la Comunitat de Madrid. I en tot cas, l'esquerra perdria el govern local, atès que la suma d'Ahora Madrid amb un PSOE en cinquena posició i per sota del 13% dels vots no arribaria en cap cas a la majoria necessària per governar.
L'escenari de la capital d'Espanya és exportable a d'altres places on la suma d'un PSOE desgastat per la gestió de la crisi catalana, més Podemos i la forta irrupció de Vox situaria el bloc de dretes novament al capdavant del poder institucional i en condicions de reeditar els acords locals i regionals en l'escena estatal quan sigui que Pedro Sánchez convoqui eleccions generals. Un efecte devastador de la ciclogènesi política que s'acosta després del 26 de maig vinent i de la qual sembla que encara no s'han assabentat ni Carmena ni els que van participar en els seus tripijocs per dividir l'esquerra madrilenya. O Sánchez troba una rara avis per oferir a l'electorat de la capital que pugui tombar els adversos resultats que li pronostiquen les enquestes al PSOE o la dreta tornarà més aviat que tard al Palacio de Cibeles. De moment, no ho sembla.