A Guadiana del Caudillo (Badajoz), l'alcalde, el popular Antonio Pozo, va decidir la primavera passada reforçar la seguretat de la placa franquista que presideix la façana de l'Ajuntament. La insígnia, amb el nom de Francisco Franco i un record del seu pas per la localitat el 1951, va ser incrustada a la paret i protegida per un vidre blindat, després que va aparèixer trencada a cops de martell. Els socialistes havien demanat en el ple l'eliminació del distintiu, però la majoria absoluta del PP s'ho va tirar a l'esquena. I no passa res.
A Alacant, 46 carrers encara porten noms franquistes perquè el mes passat el PP va presentar un recurs judicial contra la decisió de l'Ajuntament de retirar les plaques, que ha estat admès per la titular del jutjat número quatre. I ara la jutgessa ha ordenat la paralització del canvi de rètols, que va ser aprovada amb els vots del PSOE, Guanyar Alacant i Compromís. I no passa res.
A Almuradiel (Ciudad Real) gràcies al PP i a Ciutadans, l'amo del bar franquista Casa Pepe, famós per convertir el seu restaurant en un temple d'exaltació de la dictadura, ja té un carrer. El ple, segons ha revelat el diario.es, va aprovar la mesura aprofitant la baixa per malaltia de l'alcaldessa del PSOE. I no passa res.
A Espanya hi ha una llei de Memòria Històrica que al seu article 15 obliga les administracions públiques, en l'exercici de les competències, a prendre les mesures oportunes per a la retirada d'"escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura". No es compleix. I no passa res.
Som el país del món amb més fosses comunes després de Cambodja
Som el país del món amb més fosses comunes després de Cambodja i en el qual més de 100.000 desapareguts mai no han pogut ser plorats en una tomba pels éssers estimats, gent que mai no havia empunyat una arma, però era afí a la República i va ser assassinada pels qui deien actuar en nom de Déu i de la moral cristiana.
Ja fa més de dos anys que l'ONU va dir que Espanya feia poc i malament per la recerca de la veritat i la justícia sobre el que va succeir durant la Guerra Civil, que mai no hi ha hagut al nostre país una política d'Estat en matèria de veritat i que el model vigent de "privatització" de les exhumacions, que delega la responsabilitat en les víctimes i associacions, alimentava la indiferència. I no passa res.
Ells mantenen l'aparença, encara que els delaten els silencis, les omissions i les actituds. Per això no van ser capaços de condemnar al Congrés dels Diputats el cop militar del 36 fins que no van passar 30 anys de la mort del dictador. I per això el president del govern s'enorgulleix -com va fer públicament el novembre del 2015- de no dedicar ni un euro al desenvolupament de la llei de Memòria Històrica.
Creuen potser que és casualitat que a Espanya no hi hagi un partit d'extrema dreta amb cert pes electoral com passa en altres països europeus?
Creuen potser que és casualitat que a Espanya no hi hagi un partit d'extrema dreta amb cert pes electoral com passa en altres països europeus? No ho és. La resposta, sí, està en el PP perquè són les seves sigles les que donen empara a desenes d'alcaldes, i altres càrrecs públics, que encara volen recordar Franco i retre-li homenatge amb ignominioses plaques i carrers, sense ser amonestats o expedientats per la direcció del partit.
I no passa res.