"Un PSOE de lideratges compartits". "Coherent i creïble". "On la militància decideixi". "Unit". Aquestes són quatre de les deu idees força amb què Pedro Sánchez ha fet saber que es proposa reconquerir el lideratge dels socialistes.
Que l'exsecretari general manté viu el relat de l'àngel caigut en el sentit més literal del cristianisme (querubí expulsat del cel per rebel·lar-se contra els mandats de Déu) no només és bastant obvi, sinó que cada acord que la direcció interina del PSOE assoleix amb el PP és aliment per a la postveritat del "sanchisme". Només així s'explica l'entusiasme amb què una part de la militància ha acollit el retorn de Sánchez i la tremolor de cames que aquest va produir en una part del "susanisme". Ni la victòria serà tan aclaparadora com es pensaven ni la conquesta tan senzilla com es preveia.
Ni la victòria del 'susanisme' serà tan aclaparadora com es pensaven ni la conquesta tan senzilla com es preveia
De res no serveix que el president de la gestora socialista, Javier Fernández, s'esgargamelli en l'explicació que quan un socialista ha d'escollir entre la lleialtat a un mateix, al partit o a Espanya, sempre ha de posar el país per damunt de totes les altres coses. En el record d'una part de la militància socialista segueix viva la sagnia que el passat 1 d'octubre va acabar amb la sortida de Pedro Sánchez i la posterior decisió dels socialistes de facilitar un govern de la dreta. Fa temps que l'emoció s'ha imposat a la raó en el PSOE i que la confrontació puntua més que no pas l'acord.
La narrativa en el sentit que hi va haver un "cop palatí" per eliminar un secretari general resistent al pacte amb la dreta política i empresarial forma part de la llegenda amb què el "sanchisme" pretén passar a la història. I tan real és això com són falsos alguns dels propòsits que l'exsecretari general ha inclòs en el seu decàleg per a la reconquesta.
El primer, la promesa de reconstruir un PSOE de lideratges compartits. En dos anys i mig de secretari general, Sánchez va donar mostra de moltes coses, però mai d'escarrassar-se en la recerca de complicitats orgàniques. Al contrari. En la declarada guerra oberta contra els barons hi ha potser la principal causa de la primera part de la seva mort política.
Sobre la coherència i la credibilitat del curt pas pel PSOE n'hi hauria per escriure una tesi. N'hi ha prou amb recordar el seu trànsit des de l'acord amb Ciutadans al reconeixement que ell mateix va fer davant dels teleespectadors de La Sexta en el sentit que es va equivocar per no pactar amb l'esquerra de Podemos i l'independentisme català per ser president del govern.
Sobre la coherència i la credibilitat del curt pas de Sánchez pel PSOE n'hi hauria per escriure una tesi
El mateix es pot dir de la proclama que "la militància decideixi" perquè és un fet irrefutable que aquesta va decidir quan ell va voler i li va convenir, encara que les consultes no estiguessin previstes als estatuts del partit. Sánchez va demanar a les bases l'aval al seu balder acord amb Ciutadans, i el mateix podia haver fet amb l'abstenció al PP o la convocatòria d'unes terceres eleccions. Per impostura i per temor de ser assenyalat per la militància, cap baró no es va atrevir mai a qüestionar en públic que Sánchez substituís la democràcia directa per la representativa sense previ avís ni cap debat. Però ell va tenir ocasió, per exemple, després de les eleccions gallegues i a 36 dies de l'acabament del termini per a la convocatòria d'eleccions, de convocar la militància per decidir la posició del PSOE, i no ho va fer.
Sobre la unitat del socialisme, millor que ni en parlem perquè mai ningú havia arribat a tant i tan lluny en la fractura provocada al socialisme.
Doncs, malgrat tot, vet-ho aquí: el relat de l'àngel caigut segueix viu i el percentatge que Sánchez pugui sumar a les primàries, una incògnita que manté en el suspens els seguidors del "susanisme" per molta aparença de tranquil·litat que es transmeti.