En una de les reunions del Banc Central Europeu més importants de l'any, els seus responsables van abordar l'augment dels tipus d'interès, una cosa que no passava des del 2011. Amb una inflació del 8,1% el maig i després del 7,4% a l'abril, què s'ha de fer, si no? Doncs seguir la Reserva Federal i el Banc d'Anglaterra.
Des d'Amsterdam, la presidenta Christine Lagarde va anunciar dijous el final imminent de la compra de bons i deute públic perquè pugés el preu del diner, amb una alça dels tipus d'interès fins a un quart de punt al juliol i un altre al setembre. L'economista en cap del banc, Philip Lane, ho va definir com un nou "ritme de referència".
Més enllà, el Deutsche Bank va trencar el consens i va donar suport a apujar mig punt com un missatge fort i gairebé agressiu contra la inflació. El governador del Banc d'Àustria, que també és al BCE, va donar suport a aquesta proposta perquè es tracta d'una "acció decisiva".
Les dades de dimarts van mostrar que la inflació a Europa s'ha accelerat fins a superar quatre vegades l'objectiu del BCE. "Un senyal clar dels tipus d'interès és que també ajudaran a sostenir l'euro, que s'ha debilitat davant dels avenços de la Reserva Federal".
Les dades de dimarts van mostrar que la inflació a Europa s'ha accelerat fins a superar quatre vegades l'objectiu del BCE
A més, els experts van indicar, per fer callar aquells que temen debilitar l'economia, que una recessió es defineix com un retrocés del PIB durant almenys dos trimestres consecutius. I van afegir que la creació ininterrompuda de moneda des de fa una dotzena d'anys ha contribuït a la feble trajectòria de l'euro.
La moneda comuna s'ha vist atrapada entre el creixement de la zona euro i la forta revalorització del dòlar empès pels "falcons" dels EUA.
No obstant això, la volatilitat mostrada per l'euro durant la nit prèvia a anunciar noves premisses monetàries va fer pensar que el BCE té un bon potencial de canvi de joc.
Els estrategs de Morgan Stanley recomanen la paritat entre el dòlar i l'euro, una cosa que podria passar també al setembre.
A més, el BCE pot controlar el risc que els països més febles de la Unió puguin patir el valor del seu deute en eliminar com a norma la seva compra, eventualment, podrien superar-lo amb les compres del Banc Central sense caure en una acció sistemàtica, si Alemanya ho permet.