El futur de Rússia i les seves relacions amb Occident han entrat en un greu conflicte polític que està repercutint en l'economia internacional, encara que no de forma general.
El pòquer del mentider que va jugar Vladímir Putin quan va decidir atacar Ucraïna després que no parés d'assegurar que no ho faria. El sobresalt que va produir —a les 6 del matí del 22 de febrer— l'entrada de les tropes russes va provocar la fugida massiva de la població.
A partir d'allà, el petroli, les borses i les divises van entrar en un frenesí de caigudes. El "conflicte absolut" a Ucraïna va fer que els futurs del Nasdaq caiguessin gairebé immediatament un 3%, mentre l'índex borsari S&P va retrocedir un 1,5%. Al seu torn, a l'altre costat, el ruble va caure al seu nivell més baix en dos anys mentre el petroli va pujar al voltant de 94 dòlars i un dia després per sobre dels 100 dòlars i l'or remuntava fins a 1.905 dòlars l'unça. Les autoritats xineses van indicar a les empreses estatals més grans del país que informessin sobre els riscos dels seus actius.
"Putin sap que ni Amèrica ni Europa no sacrificaran un soldat per Ucraïna"
El dòlar —com a valor refugi— es va apreciar davant les principals divises sense excepció. Per la seva part, l'índex borsari rus MOEX es va enfonsar més del 13%. La normalitat havia desaparegut aquí i allà. Només ambdues parts han mostrat interès en les matèries primeres fora de la batalla. Els Estats Units i els seus aliats europeus continuaran comprant recursos naturals russos i Moscou continuarà enviant-los, segons Javier Blas, columnista de Bloomberg Opinió.
Però dins d'aquest desordre, com diu l'historiador Jean-François Colosimo, "Putin sap que ni Amèrica ni Europa no sacrificaran un soldat per Ucraïna". Així, l'economia americana és la menys afectada pel conflicte, les borses nord-americanes han retrocedit menys que les seves homogènies europees.
A nivell mundial, els experts d'Oxford Economics esperen una caiguda del PIB del 0,2% el 2022 i de 0,1 punts el 2003, incloent l'alça dels preus d'AGS, del petroli a mitjà termini a Europa, així com les pertorbacions dels mercats financers.
Aquestes diferències creen malestar, com és el cas de Michael R. Bloomberg, fundador i propietari majoritari de Bloomberg L.P. que ha escrit una columna d'opinió (23 de febrer de 2022) en la qual indica que, sense canviar de rumb els demòcrates, el partit s'encamina cap a una aniquilació al novembre.
A Europa es critica el president Biden per no aïllar financerament Putin, traient-lo fora del SWIFT, el consorci format per 239 bancs de 15 països. I en l'interior segons Benjamin Haddad director de l'Europe Center at the Atlantic Council, "és l'hora del rearmament europeu". L'economia comença a sentir-se sola en un món en què el revisionisme del passat s'ha tornat perillós.