Un bon dia, a Matadepera, quan encara no era el poble amb la renda per càpita més alta de Catalunya, un ajuntament governat per CiU va decidir fer un camp de golf… de 9 forats. Bàsicament, s’ho poden imaginar, la idea era que un promotor immobiliari pogués fer cases d’això que se’n diu alt estànding. Es van requalificar uns terrenys i allà va quedar la urbanització i el camp de golf, amb la seu en una antiga masia. El procés donaria per a una novel·la de Ferran Torrent, però ha quedat oblidat en la nit dels temps previs a internet.
El camp, posat en marxa el 1994 en règim de concessió, es va fer cèlebre en el seu moment perquè les pilotes que tiren des del forat 1, situat al costat d’una carretera, els que no tenen un bon drive, anaven a parar als vidres dels cotxes o al pati d’una llar d’infants, que, tot sigui dit, es va fer temporalment després del camp.
A Matadepera es farà una consulta municipal no vinculant per decidir si es manté obert el camp de golf o es destina a altres usos
Si hagués pogut votar aleshores, no hauria fet mai un camp de golf que va arrasar les vinyes de Can Vinyers. Però ara, 30 anys després, el 12 de juliol concretament, es farà una consulta municipal no vinculant per decidir si es manté oberta la instal·lació com a camp de golf o es destina a altres usos. El cas és que el camp és municipal des del 2011 i els que s’hi oposen argumenten que costa 250.000 euros a l’any i està infrautilitzat. Hi ha molta polèmica al poble i arguments de tota mena a favor i en contra, amb debats públics inclosos. I arguments sorprenents com que ara resulta que hem descobert que regar amb aigües residuals està a punt de convertir el poble en una localització ideal per a Erin Brockovich 2. O que si es fa un parc públic, no es regarà.
En fi, que els matadeperencs decidiran. Si és que saben què voten, perquè la pregunta és contraintuïtiva. “Està d’acord en canviar l’ús del camp de golf?”. De manera que votar sí és votar no al golf. I votar no és votar sí… Jo només apunto una solució intermèdia, que no dic que sigui la bona, per evitar que ens esbatussem com si fòssim Ordralfabètix i Esautomàtix. I ve del nord, com tot.
L’Old Course de Saint Andrews, a 50 quilòmetres d’Edimburg, és un dels camps de golf més antics del món. El daten del 1574. Doncs bé, aquest camp tanca els diumenges i es transforma en un enorme parc perquè el gaudeixin els habitants del poble, on poden passejar, fer un pícnic o, simplement, contemplar el paisatge. I no es pensin que és una solució nova o moderna. Ho fan des del segle XVI. Però en fi, ni Matadepera és Saint Andrews ni m’imagino els meus veïns lluint un kilt com Mel Gibson.