Hi ha l'agenda del govern espanyol i la de governabilitat. En la segona tot és Catalunya i les seves múltiples derivades connectades al cor de la Moncloa. Pedro Sánchez depèn de Junts i ERC. És així i el PP li ho recorda cada dia, després de no sumar el juliol passat pel mateix motiu. A l'aplicació i les interpretacions ad hoc del Suprem amb l'amnistia, la repetició electoral o el pacte del Govern i una possible negociació de pressupostos en potència, l'Executiu dedicarà el mes de juliol a activar les seves prioritats polítiques. Una mica de to propi. Tot es va quedar congelat el dia de l'avançament electoral del 12-M i s'accelera al juliol per intentar recuperar la iniciativa. Això sumat al que Sánchez domina bé: l'espai que no s'omple l'ocupen els altres.
"Deixi que li doni un avançament", deia en la seva entrevista a la SER aprofitant el primer de juliol. I s'ha esplaiat. El govern espanyol en diu donar profunditat a la legislatura. Després d'aclarir l'acord del CGPJ —un hàndicap ja superat de cara a l'Informe de l'Estat de Dret de la UE— i tancar la negociació del nomenament del socialdemòcrata António Costa, la següent parada rellevant en la cursa és Teresa Ribera. Encarrilada Europa, els quatre plens del Congrés habilitats al juliol són la pista d'aterratge per lluir intencions i tancar legislació pendent.
L'habitatge és la gran aposta perquè és el gran problema. Si no es regula, l'Executiu pretén implementar mesures, plans o reials decrets que millorin l'accés, els preus i el mercat. La saturació del lloguer turístic il·legal s'ha desbordat de tal manera que fins i tot les comunitats del PP podrien voler ficar-hi cullerada. De moment, l'Executiu començarà per canviar la llei de propietat horitzontal i un registre obligatori més exigent que faci justificar la llicència o la capacitat per llogar. Amb un model anglosaxó, la intenció és empoderar els veïns, donar-los capacitat de decidir si accepten pisos turístics i quants al seu edifici.
L'Executiu dedicarà el mes de juliol a activar les seves prioritats polítiques. Una mica de to propi
On hi haurà polèmica garantida serà amb l'agenda de regeneració democràtica. El 17 de juliol Sánchez farà el diagnòstic i desplegarà la bateria de possibles solucions de l'Executiu al Congrés. El pla, segons Sánchez, és obrir ronda de consultes amb els grups i formar una proposta comuna de cara a setembre. La llei europea de llibertat de mitjans plasmada en un reglament és d'obligatori compliment. Però Pedro Sánchez ja ha confirmat que anirà més enllà i aquí és on saltaran les espurnes. Per exemple, podria voler regular el dret de rectificació i el de dret a l'honor. O com ha revelat aquest dilluns, posar un límit en el finançament públic dels mitjans. Sabem com comença i com acaba. Amb la professió vigilant amb quins criteris s'estableix aquest topall i qui té la capacitat de decidir què és un pseudomitjà amb el temor que el govern de torn (autonòmic o estatal) decideixi a discreció.
El debat està contaminat d'origen. El PP, que va votar a Europa amb el PSOE la llei i les seves mesures, de partida en diu censura. Desvirtuant així l'aplicació d'unes mesures que són obligatòries. La desinformació existeix i té les seves sucursals i el seu negoci. Però la batalla campal nacional no permetrà separar com cal els Alvise i succedanis dels mitjans.
Perquè el govern espanyol no s'electrocuti amb els cables pelats del finançament dels mitjans, haurà d'anar amb compte i sense polititzar en excés la transposició d'unes mesures de transparència exigides i consensuades a Europa. Les pistes de per on anirà es coneixeran al juliol i no hi haurà res clar fins a la pròxima tardor. Des del minut u, és fàcil predir que la professió i les associacions estaran alerta.
I després hi ha el PP, que segueix en el tot a Begoña Gómez. La dona del president declara aquest divendres en un jutjat la instrucció del qual té el grau de toxicitat i sospites de falta de garanties d'altres causes que van formant el seu propi inventari. Una instrucció on ja descarrila més el jutge que l'acusada. De moment, la defensa de Gómez diu que no coneix el detall de les acusacions per les quals declararà. Una altra derivada de l'elasticitat i falta de rendició de comptes d'algunes decisions judicials. I d'aquestes, aquesta setmana, n'anem ben servits.