Ja havíem descobert que aquestes “noves” ciutats dissenyades per grans experts que veuen el món des d'un despatx no estan pensades pels vells. I vam veure que això succeeix justament quan cada cop tenim una població més envellida. Ara estem descobrint, també, que els visionaris tampoc no tenen en compte les transformacions que provocarà la COVID. Sobretot les relacionades amb el consum, que pel que fa a les ciutats tenen a veure amb la logística. I tot el que això comporta.
Però abans, petit incís col·lateral centrat només en BCN. Em sorprèn la falta de debat sobre què pensen fer amb un centre on abans de la pandèmia hi vivien cada dia entre 150 i 170 mil turistes ocupant un espai que ara ha quedat desert. I ja veurem quan es torna a omplir, si és que algun dia es torna omplir com abans. Per fer espai a aquestes milers de persones, que feien vida al carrer des de les 9 del matí fins la matinada i que no paraven de consumir, va caler centrifugar persones, empreses i negocis “locals”. Habitatges, oficines i empreses van haver de marxar i al seu lloc s'hi van instal·lar hotels i pisos turístics. Mentre, les botigues de barri van anar morint perquè 1/ no quedava barri i 2/ no podien competir amb grans companyies i grans inversors arribats de tot el món disposats a pagar el que fos per un local. Passegi i s'adonarà d'una realitat sobre la qual no en parla ningú. És el silenci dels cementiris, caracteritzat perquè el produeixen els que estan morts. I sembla ser que ningú té res a dir. Bé, allà ells. I elles.
Però tornem a les ciutats “Amazon”, que deuen el seu nom a aquest monstre de la distribució del comerç electrònic. Quan vostè demana un objecte qualsevol perquè li portin a casa seva, o a la feina, es posa en marxa un dispositiu que està canviant moltes coses. D'entrada calen immensos magatzems, que per motius d'espai no poden estar als polígons industrials situats prop de les ciutats. Fins allà cada setmana i a totes hores hi van centenars de grans camions a deixar-hi els objectes que després centenars de furgonetes o cotxes aniran a buscar per repartir-los fins on és vostè. Això genera trànsit, contaminació i molèsties. A les zones habitades de prop d'aquests grans centres logístics i a les ciutats i pobles on hi viuen els clients.
I després ve el moment del lliurament. Imaginem un matí amb 20 serveis per furgoneta. Són 20 aturades al mig del carrer d'un vehicle on hi va una persona sola i que acaba en qualsevol lloc. Normalment en doble fila, en un gual o directament amb les quatre rodes a la vorera. Una persona que, entre que baixa, agafa el paquet que toca, busca l'adreça exacta, truca, l'obren (o no) la porta de l'escala, puja, li obren la porta de l'habitatge, fa firmar el paper corresponent, baixa i, per fi, torna a la furgoneta, poden passar... què? Hi posem cinc minuts? Multiplicats pels 20 serveis i pels centenars de furgonetes que fan el mateix, tenim clar que som davant d'un problema, oi? D'un greu problema.
I això en unes ciutats d'on es volen fer fora els cotxes per deixar espai a les bicis, sense adonar-se’n que els patinets s'acabaran fent els amos de l'espai. Ciutats amb un transport públic que és el mateix de sempre i amb el que pretenen substituir el vehicle particular. Ciutats on les furgonetes estan ocupant cada cop més espai, sense que ningú plantegi o bé fer-les fora de les ciutats o bé adaptar les ciutats a les seves necessitats.
Per curiositat, algú està pensant en com han de ser les futures ciutats Amazon?