Senyor Llarena, permeti'm que m’adreci directament a vostè. Com que té família i amics a Catalunya, és molt possible que li arribi que aquest dimarts han passat als cinemes Aribau de BCN un documental, produït per Mediapro, sobre els fets del 20-S a la Conselleria d'Economia de la Generalitat i a la seu de la CUP del carrer Casp de la ciutat comtal. És el mateix documental que dijous a la nit emetrà TV3 i que provocarà una més que notable reacció social. Que segurament també li arribarà.
Si pot, miri-se’l. Com va mirar-se la peça que el mateix equip que ha elaborat aquest documental va fer sobre l’1 d'octubre. Perquè si ho fa, potser veurà que el que vostè defensa que va passar no és ben bé el que va passar aquell dia.
I potser veurà que l'actitud real d'en Jordi Cuixart i en Jordi Sànchez no és la que un informe de la Guàrdia Civil diu que van tenir. I, sí, li parlo del famós informe de la sedició. Una paraula, per cert, que va aparèixer per primera vegada en tota aquesta història perquè la va citar a Twitter el responsable de la Guàrdia Civil autor intel·lectual de l'informe i que és l'ideòleg de tota la trama acusatòria que va anar a parar a les seves mans.
Però li diré més, potser veient el documental s’adona que aquest informe de la Guàrdia Civil sobre la sedició té la mateixa credibilitat que el que van elaborar per sostenir l'acusació per malversació, que fins i tot l'ha negat Cristóbal Montoro, que era qui controlava els comptes de la Generalitat. De fet, fixi's si té credibilitat això de la sedició, que ha estat rebutjada per la justícia de tots els països on s'ha vist el cas. I la de malversació va pel mateix camí.
Però no vull fer-li cap avançament del contingut del documental perquè no vull espatllar-li el gaudi. Per tant, si li sembla, li explicaré que a l'acte, a part del públic que ha omplert la sala, hi han assistit algunes autoritats com el president del Parlament, Roger Torrent, l’expresident de la Generalitat Artur Mas, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la consellera de Salut, Alba Vergés, els exdiputats de la CUP David Fernàndez, Eulàlia Reguant i Mireia Boya, el regidor dels comuns a BCN Jaume Asens i càrrecs rellevants d'Esquerra Republicana com Sergi Sol o Miquel Martí Gamisans.
I si vol, també li comento que el guionista i realitzador del documental, en Lluís Arcarazo, m'ha explicat alguns detalls sobre la feina que han fet durant les 10 setmanes que hi han estat treballant.
Potser l'interessa saber que va sol·licitar la participació, d'entre altres persones, de Soraya Sáenz de Santamaría, Juan Ignacio Zoido, Enric Millo o Daniel Baena, tinent coronel de la Guàrdia Civil, cap de la Policia Judicial d’aquest cos a Catalunya i, segons va desvetllar Público, la vertadera identitat del compte de Twitter Tácito, que ara ha desaparegut de la xarxa (però les piulades queden) i que va fer-se famós per les seves crítiques a polítics i periodistes. I, sap què va passar amb totes aquestes sol·licituds? Que, o bé van declinar la invitació, o bé ni la van contestar.
O potser l'interessa saber que al documental hi apareixen diverses converses dels Jordis, entre ells i amb altres persones, en què queda clar que en tot moment la seva estratègia era evitar incidents i solucionar les coses per la via pacífica i de la forma més ràpida possible.
O que hi surt el moment en què pugen al famós cotxe de la guàrdia civil i veiem per què ho fan. O que hi sentim part de la declaració del Major Trapero a l’Audiència Nacional explicant els fets.
Potser també és del seu interès saber que s'explica com el CNP va intentar entrar sense cap manament judicial a la seu de la CUP, un partit polític legal i amb una extensa representació institucional. I com va quedar-se tot el dia pels voltants exercint una pressió provocativa.
I, ara que hi penso, a veure si vostè vol saber quines persones sí que intervenen al documental? Si és així, sàpiga que hi surten, d'entre altres, en Lluís Llach, l’exlletrat del TC Joaquín Urias, un mosso que era al lloc dels fets i que surt amb la cara i la veu distorsionades, i un membre del CNP que era al setge a la seu de la CUP i que en un moment donat es va posar a ballar música de Txarango.
Doncs res, que espero que es miri el documental i, de pas, les enquestes que diuen coses com que fins i tot el 45% dels votants de Ciutadans es mostren contraris a la presó preventiva aplicada als 9 empresonats per vostè.
Potser això l'ajuda a recordar que les lleis poden ser injustes i que la seva aplicació esbiaixada pot ser delicte. A part d'un gran descrèdit personal com a jurista.