De moment és el gran titular del mes. Però, tal com van les coses, no podem descartar que aquesta nit el superin. És el de l'esquerra. El de la dreta pertany al mateix diari, està escrit pels mateixos periodistes, és el mateix text, però té una diferència: és el de l'edició catalana. El de l'esquerra és de l'edició “espanyola”.
Per tant, no és gaire difícil concloure que el que per Catalunya és un “procés assembleari”, per Espanya és un “model bolivarià”. I tampoc és gaire difícil percebre que el titular d'aquesta filtració (que pot ser certa o no) presenta el model de participació com a negatiu. Per tant, llegim-nos el text per saber de quin “procés assembleari” o de quin “model bolivarià” estem parlant i mirem-nos si són tan dolents com se'ns diu als titulars.
La peça d'El País afirma que si l’1 d'octubre guanya el sí, “la Generalitat activaria una fase de base ciutadana, transversal, participativa i vinculant, amb l'objectiu de redactar i aprovar la Constitució de la República”. I això és tot el que hi ha publicat pel que fa a l'assemblearisme i al bolivariarisme. No hi ha més. Preguntem-nos doncs per l'assemblearisme: que la gent participi en la redacció de la seva Constitució és dolent? Segons els titulars del diari El País sí. Per què? Ho desconec perquè no ho diuen. Però dedueixo que si no els agrada que la gent participi fent aportacions és que el seu model de Constitució és aquell que fa no-se-sap-qui en un lloc de no-se-sap-on i dient no-se-sap-què. Que sí, que potser l'any 1977 va funcionar, però a l'era digital la gent reclama, cada cop més, poder participar de les decisions col·lectives. I si l’antic règim rep cada cop més crítiques és, precisament, perquè viu d'esquena a la gent i pren les decisions seguint els interessos de qui controla el poder i ignora la realitat de qui no és dels seus.
Anem ara al concepte “model bolivarià”, que aquí es presenta com el dimoni amb cua. Com que no s'especifica res, entenc que es refereix a Simón Bolívar. Perquè si volgués fer una comparança amb algun règim que El País considera negatiu, el titular hauria dit “Un foro de Modelo chavista venezolano y podemita haría la Constitución catalana”. Però no.
Arribats aquí, ¿és negatiu, doncs, un model seguint el pensament de Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios? Bé, tenint en compte que ell és el pare de la independència de les colònies espanyoles a Amèrica del Sud i que gràcies a ell van marxar de l'imperi espanyol països com Bolívia, Colòmbia, Equador, Panamà, Perú i Veneçuela, només podem arribar a una conclusió: l'edició espanyola d'El País no només està a favor de la independència de Catalunya sinó que creu que ho serà. Si, segons ells, la futura Constitució catalana seguirà un model bolivarià és perquè Catalunya serà independent d'Espanya, com van ser-ho, per inspiració de Bolívar, els països ja citats.
Bé, doncs si un diari tan seriós com El País ho diu, serà veritat.