Dos dels països més importants del planeta estan en mans de senyors despentinats. I populistes. I, per tant, mentiders. Compte, però no són mentiders perquè vagin despentinats sinó perquè són populistes. Una cosa va lligada amb l'altra. I com més n'ets d'una cosa, més n'ets de l'altra. I viceversa.   

El pitjor (sí, sempre hi ha una cosa pitjor) és que les seves mentides són tan simples com efectives. I com que la gent que se les vol creure se les creu, per molt inversemblants que siguin, han perdut el món de vista i, com deia el meu avi, les foten com els ases els pets. Però per entendre aquest fenomen del mentider compulsiu, amb balcons a la plaça de l'ajuntament i que es creu que som idiotes (això que ara en diuen Fake News), què tal si l'observem de la mà d'un dels dos personatges esmentats i gràcies a un moment absolutament IN-SU-PE-RA-BLE?

Aquests dies, i després d'haver arrasat les illes Bahames, l'huracà Dorian circula per davant de la costa est dels Estats Units i en direcció nord. Diumenge, Donald Trump va piular a twitter que aquest fenomen meteorològic afectaria l'estat d’Alabama molt més del previst. Textualment va afirmar que “resultaria probablement més impactat que el pronosticat”. Ràpidament van sortir a desmentir-lo el Centre Nacional d'Huracans (NHC en la seva versió original anglesa) i el Servei Meteo Nacional d’Alabama. I els dos van dir-li que no, que l'huracà MAI havia amenaçat Alabama i que els experts no havien dit MAI que això podria passar. I hi ha un mapa que ho demostra. Per tant, Trump mentia.

Reacció del president dels EUA? Convocar els periodistes al seu despatx de la Casa Blanca i demostrar que sí, que ell tenia raó i que el Dorian realment amenaçava Alabama. Petit problema: si el mapa deia clarament que no, com ho solucionem? Coi, molt senzill... El mapa havia de dir que sí.

La primera imatge és del fotoperiodista Tom Brenner i es veu que Trump està al despatx ensenyant a tothom i amb tota la naturalitat el mapa de la NHC. Com dient “Ho veuen? El que jo els deia”.

Si mira fixament la part esquerra del mapa hi ha una cosa negra molt diferent a la resta. La veurem millor en una instantània del fotoperiodista Evan Vucci:

Observarà que el globus de possible afectació abraça tota la península de Florida i un trosset de Georgia. Però també veurà que a la banda esquerra hi ha una altra rodona feta amb un retolador negre i que és com un gra de pus afegit. Què va passar? Bé, és evident que la divina providència va provocar l'aparició espontània de la prova que, casualment, demostra que Trump no va mentir. I la rodoneta, per cert, és del mateix color que el seu retolador.

Trump està tan acostumant a mentir que es pensa que ningú s'adonarà del nyap nivell classe dels dofins. Està tan convençut que és impune a la mentida que en cap moment es planteja que ens adonarem de la burda falsificació. No és capaç de veure que la manipulació es nota molt. D'això alguns en diuen confiança cega en un mateix però la llei dels EUA diu que qui “publiqui qualsevol predicció meteorològica que representi falsament l'emès per les agències oficials” serà multat i castigat fins amb 90 dies de presó.

Ah, per cert, avui mateix Trump encara deia que “sota certs escenaris originals era correcte que Alabama podria haver sofert algun tipus de dany”. O parafrasejant Groucho Marx: “Tinc un mapes falsos, però si no l'agraden en tinc uns altres”.