Cada dia es creen i s'escampen desenes de mentides. Algunes acaben convertides en “realitat” gràcies a la col·laboració de la gent, que és qui les fa virals. En alguns casos a propòsit, sabent que es tracta d'una mentida. En altres ocasions de bona fe, creient que fent córrer aquella “noticia” denuncien una situació.
A l'apartat del “a propòsit” hi tenim particulars i partits polítics. Aturem-nos en aquest segon cas. De la mateixa manera que els partits tenen informàtics, juristes o experts en seguretat, també disposen de persones que controlen centenars o milers de perfils falsos a les xarxes. La seva missió és escampar falsedats, combatre noticies que els perjudiquen o trolejar usuaris incòmodes. El company Nicolas Tomás va explicar aquesta setmana per aquí mateix com funciona la maquinària de Ciutadans a l'hora de crear i distribuir fake news, el que vindrien a ser les mentides de tota la vida.
Un dels temes que apareixen a la peça és el dels famosos màsters, que ha derivat en el cas de les famoses tesis doctorals plagiades i el dels famosos currículums minvants. Sobre això vull compartir una pregunta-inquietud amb vostè: No té la sensació que ens hem perdut? Cada dia ens cau a sobre una allau tan bèstia d'informacions, contrainformacions, recontrainformacions i declaracions, contradeclaracions i recontradeclaracions que ara mateix jo ja no puc assegurar si el màster de Casado va fer-lo Pedro Sánchez copiant-lo del currículum de Carina Mejías mentre feia de doctorant d’Albert Rivera amb l’ex ministra Carmen Montón a la Rey Juan Carlos. Ho escric sovint, però és que intentar descobrir la veritat entre tanta mentida i soroll s'ha convertit en una de les feines diàries del periodista. I per moltes hores que hi dediquis, mai te'n sortiràs del tot.
El mag del vídeo
De vegades, però, els partits deixen de treballar des de l'anonimat i algun dels seus membres decideix manipular a cara descoberta i sense manies. És el cas del senyor Ismael López Martin, coordinador de comunicació 2.0 del PP d'Andalusia. Compte amb el càrrec perquè no és la iaia Antònia que ha tocat un botó sense voler i l'ha feta grossa. No, no, el senyor López sap perfectament de què va la cosa i va piular això al seu compte personal:
He tenido que verlo varias veces para asegurarme, pero sí, lo ha dicho.
— Ismael López Martin (@ismaelquesada) 16 de setembre de 2018
-Yo soy el presidente del Gobierno y yo haré lo que quiera en la cámara.#ObjetivoPresidente pic.twitter.com/LllxILQycb
Veient el vídeo. sembla que Pedro Sánchez digui el que que el senyor López diu que diu. Però no, l'usuari JMP, que afirma ser secretari de comunicació del PSOE de Santander, va penjar el vídeo sencer i resulta evident que Sánchez no diu el que diu López que diu:
NOOOOOO Señores y señoras, el presidente del gobierno @sanchezcastejon no ha dicho que hará lo que quiera en la cámara. Ha dicho que hará lo que quieran los grupos políticos.
— JMP (@JMPGCV) 17 de setembre de 2018
Stop #FakeNews aquí el video sin cortar pic.twitter.com/96969KfrLp
Vostè creu que López, amb els coneixements tècnics que té, desconeixia que el vídeo que va penjar estava manipulat?
Pobret, van destrossar-li el cotxe
I finalment, els particulars. Bé, particulars en principi perquè desconeixem si aquesta persona que es fa dir Manuel Huerta, afirma ser de Triana, s'autodefineix com a "liberal y cófrade" i confessa ser de VOX, realment és una persona humana viva o un bot darrera del qual hi ha vagi-vostè-a-saber-qui. El cas és que ell no manipula una cosa que li ve donada sinó que afirma haver patit un atac:
El text és sensacional perquè en un espai tan petit ho inclou tot, a part de la destrossa al cotxe: "lazis", Puigdemont, intent d'agressió a la seva família, afirma tenir por, s'ha trobat el cotxe així però ha sentit els crits dels autors... TOT!
I ara vostè dirà: ¿Indepes a Sevilla cridant visca Puigdemont i destrossant cotxes? Bé, és que això que diu en Manuel que va passar, no va passar. En Manuel va agafar la foto d'uns incidents succeïts en una ciutat argentina i va dir que el cotxe era el seu.
El jutge cantant
També tenim, el particular que viralitza una noticia creient que denuncia una situació. Aquesta setmana, en plena polèmica pel xat dels jutges, ha reaparegut aquell vídeo on un grup de persones cantava la sevillana "Puigdemont, te van a meter en prisión". I moltes persones l'han repiulat creient que un dels que hi apareix és, segons unes versions, un jutge del Tribunal Constitucional, i segons unes altres, un jutge del Suprem.
Doncs bé, ni jutges, ni fiscals, ni advocats de l'Estat, ni funcionaris de justícia, però sí que hi ha relació amb la justícia. Aquests personatges que canten formen part del grup sevillà Porvenir i qui ha estat assenyalat com a jutge és un senyor que es diu Marcos Cañadas, un advocat sevillà que és Hermano Mayor de la Hermandad del Rocío i potser amic del de la pedrada al cotxe... però en cap cas jutge.
De propina
Els mitjans de comunicació també s'apunten a la mentida. Uns amb més interés que altres. El Programa de Ana Rosa té la mala sort de que les piulades els hi fa algú que no acaba de saber què passa exactament al planeta Terra. Dilluns va aconseguir no encertar-ne ni una en un text de poc més de dues línies:
Ni hi ha cap conflicte lingüístic, ni es va impedir res per la força, ni era una manifestació a favor del castellà. No ho sé, potser els de can Ana Rosa haurien d'informar-se mirant-se algun mitjà de comunicació...