La meva frase més impopular és la que diu que els polítics cobren poc. Per la dedicació (24/7/365) i la responsabilitat. Una altra qüestió és què en fem dels polítics irresponsables, dels aprofitats i dels corruptes, que no en són ni més ni menys que en altres professions (inclosa de de periodista). La meva segona frase més impopular és la que diu que un cop deixen la política, les persones que s'hi ha dedicat han de poder guanyar-se bé la vida. Treballant, esclar. Però ara ve una tercera frase que també és molt impopular, en aquest cas entre els polítics a qui els hi dic: l’expolítica no pot ser una agència de col·locació de serveis prestats o la compra d'una agenda de contactes que pot derivar en tràfic d'influències. I així és com arribem a les famoses portes giratòries, i més concretament a les relacionades amb les energètiques, tema del qual tant n'hem parlat aquesta freda setmana en la que escalfar-nos ens ha inflat fins a límits d'infart la factura de llum i gas que rebrem d'aquí quinze dies.
Tres de cada sis presidents del Govern que ha tingut fins ara Espanya des de la mort del dictador Franco (o sigui, el 50% del total) van acabar fitxant per alguna companyia energètica: 1/ Leopoldo Calvo Sotelo (UCD) va estar al consell d'administració d'Unión Fenosa, la distribuïdora elèctrica del grup Naturgy, 2/ Felipe González (PSOE) va estar cinc anys al consell de Gas Natural i 3/ José Maria Aznar (PP) fa sis anys que és assessor del consell d'administració d’Endesa.
Però la llista d’exministres que han acabat al sector energètic tampoc està malament. La farem per ordre alfabètic: Ángel Acebes, ministre d'Interior, de Justícia i d'Administracions Públiques (PP), des del 2014 és conseller d’Iberdrola i membre de la Comissió Executiva Delegada de la companyia; Ángeles Amador, ministra de Sanitat (PSOE) fou consellera independent del Consell d'administració de Red Eléctrica; Luís María Atienza, ministre d'Agricultura (PSOE), durant vuit anys fou president de Red Eléctrica; Fátima Báñez, ministra de Treball i Seguretat Social (PP) és consellera independent de la filial d’Iberdrola a Mèxic; José Blanco, ministre de Foment (PSOE) és membre del consell d'administració d’Enagás; Josep Borrell, president del Parlament Europeu, ministre d'Afers Exteriors i d'Obres Públiques i actual Alt Representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat (PSOE), va ser membre del consell d'administració d’Abengoa; Miguel Boyer, ministre d'Economia (PSOE), conseller de Red Eléctrica; Pio Cabanillas, ministre portaveu del Govern Aznar (PP), va ser durant dos anys director general de comunicació d’Endesa; Beatriz Corredor, ministra d'Habitatge (PSOE), és l'actual presidenta de Red Eléctrica; Isabel García Tejerina, ministra d'Agricultura y Medi Ambient (PP), és consellera independent de Neonergia, filial d’Iberdrola al Brasil; Cristina Garmendia, ministra de Ciència (PSOE), va estar al consell d'administració de Gas Natural; Rodolfo Martín Villa, ministre de l'Interior (UCD), va ser president d’Endesa del 1997 al 2002; Ana Palacio, ministra d'Afers Exteriors (PP), és des de fa sis anys consellera independent d’Enagás; Josep Piqué, ministre d'Indústria i Energia, d'Exteriors i de Ciència (PP) conseller independent d’Abengoa; Elena Salgado, vicepresidenta segona, ministra d'Economia, d'Administracions Públiques i de Sanitat (PSOE), va ser consellera de Chilectra, filial xilena d’Endesa; Narcís Serra, vicepresident del Govern i ministre de Defensa (PSOE), va estar al consell d'administració de Gas Natural; Jordi Sevilla, ministre d'Administracions Públiques (PSOE), fou president de Red Eléctrica; Pedro Solbes, vicepresident segon i ministre d'Economia (PSOE), fou conseller independent d’Enel-Endesa i Isabel Tocino, ministra de Medi Ambient (PP), a banda de presidir el Banc Pastor, ser vicepresidenta del Banc Santander i membre del Consell d'Estat i de la Real Acadèmia de Doctors, és consellera no executiva d’Ence i Enagás.
I després tenim una generosa llista d'alts càrrecs que van fer el salt des del seu negociat públic a la privada: José Folgado, secretari d'Estat d'Energia (PP), va ser sis anys president de Red Eléctrica; Ignacio Granjel, director de Gabinet del ministeri d'Energia (PP), vicesecretari general de Red Electrica; Alberto Lafuente, secretari general d'Energia (PSOE), va estar als consells d'administració d’Enagás i Red Eléctrica; Alberto Nadal, secretari d'Estat d'Energia (PP), va ser conseller de Red Eléctrica; Ramón Pérez Simarro, secretari general d'Energia (PSOE), conseller d’Enagás i José Manuel Serra, secretari d'Estat d'Energia (PP) ha estat als consells d'administració d’Endesa i Red Eléctrica.
La bonica llista acaba amb l’exlíder del PP dels anys 80, Antonio Hernández Mancha, que fa set anys és conseller independent d’Enagás; Manuel Marín (PSOE), que de president del Congrés dels Diputats va passar a presidir la fundació Iberdrola i Ignacio López del Hierro, marit de Dolores de Cospedal, i que ha estat conseller de Red Eléctrica i de dues filials d’Iberdrola. A banda, tenim el cas del l’expresident de la Generalitat i exministre d'Indústria, José Montilla, que és membre del consell d'administració d’Enagás.
Conclusió. Quan em facin exministre potser aconsegueixo feina en algun consell d'administració. No sé si de llum o de gas. O potser de les dues coses, per no avorrir-me...