Els senyors (i senyores) Twitter han anunciat que la setmana vinent començaran a eliminar de la seva plataforma els missatges que suggereixin que les vacunes contra la Covid han estat creades per “causar danys o controlar la població”. També advertiran els seus usuaris de les fake news relacionades amb aquest tema. I ara ve quan li faig la primera de tres preguntes: som davant d'un acte de censura o de defensa de la veritat? La segona seria: què és la veritat? I la tercera: qui decideix qui diu la veritat i qui menteix? A partir del moment en què l'encara president dels EUA s'ha passat quatre anys mentint deu cops de cada cinc que ha dit res i els seus seguidors se l'han cregut, que hi ha mitjans de comunicació que han convertit la mentida i la manipulació en la seva manera d’atreure milers de lectors, que hi ha qui defensa que la Terra és plana, o qui diu que el coronavirus es cura amb lleixiu, ¿qui pot garantir si és o no és certa una notícia publicada o el que diuen certs personatges?
Els defensors de poder dir a Twitter que les vacunes porten un xip amb el qual Bill Gates i George Soros ens volen controlar el sistema immunitari a través del 5G, invoquen que la llibertat expressió a internet és un dret humà. Però també ho és el dret a rebre una informació veraç. Conflicte! I aquí torno a la tercera de les tres preguntes de més amunt i que, crec, és la clau de tot plegat. I ho faig posant com a exemple un tema d'avui mateix, el de la ja mundialment famosa “nova soca britànica”. Els mitjans fa dos dies que no parem de publicar notícies sobre aquesta soca terrible i horrorosa que pot posar en risc l'efectivitat de les vacunes que ja són aquí. Ara bé, ¿realment som davant d'una perillosa mutació de la Covid o estem inflant una no-notícia per espantar la gent i aconseguir clics? Ah, la veritat!
Amb la prudència habitual, els que en saben —per exemple, l'expert en biologia molecular i cel·lular Salvador Macip— ja han dit que esperem a veure què. Però la Covid ja està descontrolada per si mateixa a tot el món i una nova varietat potser podria transmetre més virus, però això no vol dir més gravetat ni més mortalitat. I en tot cas, no perilla l'efectivitat de la vacuna. Altres com el viròleg Xavier Abad ha apuntat que "si era possible trobar una variant del virus, era a Gran Bretanya. És on analitzen més”. Vaja, que pot ser que aquesta variant o d'altres estiguin circulant per altres llocs, però que no la trobin perquè no la busquen. Arribats aquí, ¿anem a l'origen de la notícia per intentar saber si és certa o no?
Just aquests dies el Regne Unit i Europa estan acabant de rematar el Brexit. Podria ser que una presumpta soca de virus sigui usada per un dels dos bàndols per tancar serrells a favor? O pels dos... I, ¿pot ser que Boris Johnson usi internament la por a aquesta “perillosíssima” soca per justificar unes mesures molt dures per a Nadal, quan fa una setmana defensava afrontar-lo amb una versió més tova?
Què és la veritat? I qui la diu, ¿Donald Trump amb les seves maneres matusseres i descarades o les filtracions interessades sobre virus mutants letals que amaguen interessos polítics i econòmics estratègics?