I de sobte hem descobert que els prostíbuls estaven oberts. I ho hem sabut de casualitat, quan algunes comunitats autònomes han anunciat que decidien tancar-los a causa de la Covid. Només saber la notícia vaig tenir diverses reaccions, i no necessàriament per aquest ordre: 1/ Incredulitat. Els teatres han estat tancats i els puticlubs no?, 2/ Distància? Mascareta? Mans? Sí? Com? Quin dels dos?, 3/ Als puteros els pot tant la cosa que no els importa infectar les noies ni infectar-se ells?, 4/ Els locals obliguen els clients a passar controls?, 5/ A les noies que han d’arriscar-se a patir les malalties habituals del gremi i ara el coronavirus, els fan proves? Tenen alguna supervisió professional?, i 6/ Tenint en compte que hi ha coses amb les quals no acaba ni la Covid, com són el tràfic de drogues, la violència de gènere o la prostitució i que lamentablement sempre hi haurà clients, què passa amb les noies que en comptes d'estar en un local ara segurament hauran de buscar-se la vida pel carrer o en qualsevol pis de mala mort?
I a partir d'aquí el debat sobre abolició o legalització. Molt complicat. Un d'aquests que hauríem d'aprofitar per fer-lo, però que igual que el dels geriàtrics, no farem. Si aboleixes, la prostitució seguirà existint, però cada cop més fora de control i, per tant, les noies estaran més desemparades i més en mans de les màfies. Si legalitzes, acceptes i normalitzes que una dona es vengui el cos a un desconegut, però li pots donar seguretat social, atur i una jubilació. I en cas de pandèmia, un ERTO i ajuts.
Total, que vaig començar a buscar informació sobre la qüestió i vaig demanar opinió a RM, una amiga que domina aquests temes. I RM em va enviar aquesta notícia amb una nota que deia: “Va, perquè l'entretinguis”.
La notícia explicava que una jove alemanya de 25 anys, informàtica a l'atur, va enviar el seu currículum a diverses empreses i bases de dades. Allà explicava que havia treballat en una cafeteria com a cambrera. L'amo d'un bar nocturn es va interessar pel seu perfil i ella li va trucar. L'oferta era treballar en un bordell oferint “serveis sexuals als clients”. Ara vostè em dirà: “Doncs deia que no i llestos”. Ja, però la legislació laboral alemanya establia llavors que qualsevol persona de menys de 55 anys que fes més d'un any que era a l'atur estava obligada a acceptar qualsevol feina. Si la rebutjava se li retallaven els drets i les prestacions i ajudes relacionades amb l'atur... i com que allà la prostitució és legal...
“Però com pot ser això? És una barbaritat”, vaig pensar jo i, segurament, vostè. Ja, però el legislador va decidir que no podia establir diferències entre els diversos tipus de bars perquè hauria estat una discriminació. Per tant “l’empresari” complia la llei. I, de fet, va argumentar que si ell pagava impostos pels guanys d'un negoci legal, per què no podia oferir feina a qui estigués apuntada en una base de dades pública?
Al final sembla que la noia va poder rebutjar la feina i no va perdre cap dret, però la història ens demostra que hi ha lleis injustes que no només tenim el dret sinó l'obligació de desobeir, que el garantisme està molt bé mentre no cau en el papanatisme i que ,de vegades, tot és més complicat del que sembla. I em quedo en això últim.
Imagini's que vostè al mes de març tenia una feina precària o “en negre”, per exemple relacionada amb el turisme, o era un petit negoci que li permetia viure al dia. I imagini's que entre el confinament i el que ha vingut després, vostè no ha ingressat cap euro des de llavors. Acceptaria qualsevol feina, amb les condicions que fossin, inclosa la prostitució, si no tingués cap alternativa?