La rutilant entrada de la moneda virtual al Mercat de Futurs i Opcions de Chicago ha posat de llarg el bitcoin al món financer, atraient de passada l'atenció de l'opinió pública, que en la distància ha vist passar el seu valor inicial de 0,01 dòlars el 2010 als 17.346 dòlars d'aquest divendres. Aquesta galopada ha fet que les borses mundials es disputin la seva cotització. El CME (Chicago Mercantil Exchange), l'operador global més gran de futurs, té tot disposat per llançar operacions aquest diumenge.

Es tracta d'un esdeveniment que alguns comparen ja amb l'aparició d'Uber al sector dels taxis o de Airbnb en el de lloguer d'apartaments.

Però en aquest cas l'immaterialisme és encara més radical. Per al Premi Nobel d'Economia Jean Tirole no té darrere ni "realitat econòmica" ni "valor intrínsec", com pot ser l'or.

De fet, no compleix la "funció de reserva de valor" que caracteritza una moneda. L'essència del bitcoin resideix en la seva "funció de canvi" que el comprador i el venedor li atorguen en realitzar les seves operacions. La criptomoneda treballa a costos molt reduïts i es defineix entre els seus seguidors com a "diners del poble i per al poble".

Bona part de l'atractiu de la moneda digital té a veure amb el fet d'oferir l'anonimat en les transaccions

Els bancs centrals han alertat sobre el desengany que pot provocar, atesa la seva alta volatilitat. Niall Fergusson, autor del Triomf dels diners reconeixia el seu dubte: "Ara sorgeix la terrible pregunta: què passaria si en comprar ara bitcoins em convertís en el ximple més gran en esclatar la bombolla?".

Una mica així han predit inversors cèlebres com Warren Buffett, per a qui "està a punt de rebentar", o Jamie Dimon, president de JP Morgan, segons el qual estem davant d'un cas de "frau". De fet, el primer toc d'atenció el va donar el Banc Central de la Xina quan al setembre va advertir que podria tancar mercats claus de bitcoin, la qual cosa va provocar una forta caiguda del seu preu. La criptomoneda s'intercanvia per dòlars i euros però no per iuans, en plena batalla de divises de cara al futur. El creador o creadors d'aquesta moneda "llibertària" es coneixen sota el pseudònim de Satoshi Nakamoto.

Bona part de l'atractiu de la moneda digital té a veure amb el fet d'oferir l'anonimat en les transaccions. Això pot representar un incentiu de cara a l'evasió fiscal i fins i tot a cobrir activitats criminals.

Malgrat això, el Nasdaq, la plataforma on cotitzen gegants del Silicon Valley com Google o Facebook, podria començar a negociar operacions a partir del 2018. El nombre d'emissió de bitcoins ha estat en conjunt limitat a 21 milions d'unitats d'aquí al 2110, dels quals prop de 17 milions han estat emesos.

Segons els experts, el valor de tots els bitcoins, o la seva capitalització de mercat, és relativament molt baix

A Europa, on el BCE ha previngut els inversors, les pròximes novetats poden estar encaminades a establir regles sobre el seu ús i entorn de la recaptació d'impostos. "Les plusvàlues realitzades han de ser declarades i formen part de la base imposable. Fins i tot si un inversor ha fet una transacció o compra baix anonimat, quan vulgui convertir els seus bitcoins en diners reals, la seva identificació és possible", asseguren fonts de Tracfin, autoritat encarregada de control financer.

Curiosament, els mercats de futurs poden contribuir a aclarir progressivament l'opacitat regnant en aquest món tancat en oferir liquiditat en els seus venciments i requerir qui pateixi pèrdues la seva cobertura. Els futurs poden encendre molts llums, ja que a mesura que creixi aquest mercat, molts diners institucionals influiran en el preu del bitcoin. Segons els experts, el valor de tots els bitcoins, o la seva capitalització de mercat, és relativament molt baix: de tan sols 250.000 milions de dòlars. D'aquesta manera, l'opinió de Wall Street tindrà un efecte molt elevat sobre els preus del bitcoin. I allà podria entrar la SEC, la Comissió de Borsa i Valors, per exigir ordre, la qual cosa no serà fàcil.

Per als optimistes, els futurs poden portar la criptomoneda a convertir-se en un fenomen de masses. Per als prudents, el risc de caos i la forta volatilitat no estan clars. Però el cas és que cada vegada hi ha més gent que aposta que sí.