El barril de Brent va caure per sota dels 65 dòlars dimarts seguint una pauta de retrocés imparable (ha perdut el 20% l'últim mes) com a resultat de concentrar els riscos d'un refredament global de l'economia i els creixents xocs entre les potències de l'Orient Mitjà.
L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) va rebaixar les previsions sobre el creixement de la demanda per al 2019, que va avaluar en 1,5 milions de barrils diaris per sota de la producció actual.
A Europa i a l'Àsia comencen a notar-se senyals clars del temut refredament de les economies. L'economia alemanya s'ha contret el 0,2% i el PIB europeu va créixer el tercer trimestre el 0,2%, la quota més baixa des del 2014. Per la seva banda, l'economia japonesa va caure l'1,2% entre el juliol i el setembre. Només els EUA donen senyals de fortalesa, però amb l'amenaça paral·lela de pujades dels tipus d'interès.
En aquest context, l'Aràbia Saudita ha anunciat la voluntat de reduir l'exportació de cru a partir del desembre, que serà de 500.000 barrils diaris, segons va explicar Khaled al-Faleh, ministre saudita d'Energia. El replegament s'ha reforçat amb la disminució de la demanda de petroli per part de la Xina, primer importador mundial.
Donald Trump, que ha eximit vuit països de la prohibició de comprar cru a l'Iran, ha demanat a través de Twitter que no es retalli la producció del grup liderat per l'Aràbia Saudita.
El regne saudita és objecte d'una campanya en contra arran del cas Khashoggi, airejat cada dia a través de morboses revelacions turques. Erdogan cerca que Turquia aconsegueixi el lideratge dels pobles sunnites a costa de Riad. La devastadora guerra del Iemen també contribueix a aquesta fosca estratègia.
A Europa, el desordre que viu el món del petroli ha tingut la seva expressió en la manifestació d'ahir dissabte dels "gilets jaunes" (armilles grogues) contra els impostos i l'alça dels carburants.
Si els experts estimen que els preus s'estabilitzaran o fins i tot augmentaran per efecte de la reducció de les exportacions (l'OPEP es reunirà a Viena a final de desembre), a mitjà i llarg termini el gran món de l'or negre ja es prepara per als desafiaments d'un món cada vegada més elèctric, en què el cotxe impulsat per aquesta energia marcarà la direcció del futur.