Els advocats i advocades sempre hem estat de naturalesa optimista. Fins i tot en els escenaris més adversos, entenem que és més útil buscar sortides i centrar-nos a trobar solucions als problemes. Som plenament conscients que la pau social en tota societat democràtica depèn, en bona part, d'un servei públic de Justícia que resolgui els conflictes; un servei públic que soluciona problemes a la gent, protegint els seus drets i llibertats.
La realitat, avui, és que aquest servei públic fa mesos que està paralitzat. Desafortunadament, des que la majoria de nosaltres tenim ús de raó, es parla de "la crisi de la justícia". Així, en singular. Crisi. Com si fos consubstancial al mateix servei que la Justícia presta a la societat. I és que la justícia no sembla haver importat gaire, o almenys no prou, sigui quin sigui el color dels governs.
Precisament per això encara no ha existit una legislatura en la nostra democràcia en què s'hagi modernitzat de veritat aquest servei públic, com sí que s'ha fet clarament amb l'educació o la sanitat. Així les coses, ningú acaba d'implementar les solucions projectades per al servei públic de Justícia, tot i que sigui evident per a tots que requereix amb urgència una reorganització que el faci més ràpid i efectiu, així com més recursos materials i personals que n'assegurin la qualitat.
Per si no n'hi hagués prou, el 2019 va arribar la pandèmia. La Justícia no només va ser l'administració més paralitzada, sinó una de les que més temps ha trigat a recuperar la normalitat. Però quan tot just ens estàvem refent, va irrompre la vaga dels lletrats de l'administració de justícia, congelant novament l'activitat durant mesos. I ara, a la recent amenaça de vaga de jutges i fiscals, li segueix l'actual vaga de funcionaris. Una nova mobilització que continua mantenint paralitzada la Justícia, sense un control efectiu ni del compliment dels serveis mínims i sense cap indici de solució.
Dimecres 28 de juny, els Col·legis de l'Advocacia convoquem els nostres companys i companyes. Per demanar la decidida implicació de totes les administracions i els operadors jurídics en la cerca d'una solució a la paralització de la Justícia
De res han servit durant aquests últims anys les crides d'auxili davant de la precarietat del "pacient". De res han servit les contínues peticions de responsabilitat a uns i altres. Les alertes persistents i contundents han caigut en sac trencat. Amb aquest panorama, Espanya inicia la seva presidència europea amb una Justícia que podria considerar-se al límit de la fallida tècnica.
Quan els experts assenyalen que el nostre país acaba de recuperar bona part dels indicadors econòmics que teníem el 2019, la Justícia viu un dels seus pitjors moments del període democràtic, paralitzada des de fa mesos per successives vagues i sense implementar les mesures de transformació projectades a les Conferències Sectorials de Justícia ni els projectes de llei que en aquestes s'havien consensuat i que ja havien arribat al Congrés dels Diputats.
Per això, aquest dimecres 28 de juny, els Col·legis de l'Advocacia convoquem els nostres companys i companyes per concentrar-nos davant les principals seus judicials de les diferents ciutats. Per demanar la decidida implicació de totes les administracions i els operadors jurídics en la cerca d'una solució a la paralització de la Justícia. Exigim a uns i altres la reactivació urgent i immediata del servei públic, pel bé del país i de la ciutadania. La situació és insostenible.
I per això mateix, també exigim als partits que concorren a les eleccions espanyoles que facin de la justícia una prioritat, perquè la XV Legislatura sigui per fi la Legislatura de la justícia.
A uns i altres va dirigit el lema de la protesta: La justícia és una qüestió d'Estat. Demostrem que hi creiem abans no sigui massa tard.