És admirable que una cosa tan ocultada i menystinguda durant gran part de la història de la humanitat com la menstruació, s'hagi convertit en trending topic. I ho és, perquè la regla, senyors, continua sent un tema tabú. Una espècie d'immundícia del gènere femení que molts homes menyspreen i temen pel seu suposat contingut escatològic.
La regla és la conseqüència natural del despreniment de l'endometri quan l'òvul no és fecundat, o el que és el mateix, davant d'absència d'embaràs. La regla no és només sang, conté coàguls, trossos gelatinosos d'aquest endometri que es va formar durant tres setmanes al nostre úter, un teixit ple de vasos sanguinis destinat a allotjar la placenta. La regla és l'expulsió via vaginal de sang, fibres i flux, acompanyada de còlics que poden resultar insuportablement dolorosos. Un dolor que de vegades és paralitzant i que causa sofriment físic i emocional en les dones, que estem obligades a convertir-lo en un procés completament asèptic i el més higiènic possible.
Per tal de pasteuritzar els nostres conys, la indústria del món civilitzat ens ha dotat de mètodes tan nets com els tampons
Per tal de pasteuritzar els nostres conys, la indústria del món civilitzat ens ha dotat de mètodes tan nets com els tampons, trossos de cotó blanquejats químicament per introduir a la vagina i bloquejar la sortida de la menstruació absorbint els nostres fluids, i arrossegant la flora vaginal. Aquests tampons xuclasang eviten que la regla es noti o s'olori, fins i tot nua. Els tampax que ens posem durant hores als nostres cossos via vaginal també tenen raió, una fibra artificial a base de cel·lulosa que s'utilitza per a la fabricació de vestits, corbates, tapisseria i pneumàtics. El material que envolta el nucli i el cordó del tampó també porta polièster que el mateix val per a tampons que per a ampolles, finestres, pintures o per a les canonades del bany.
Tot el que entra a la vagina passa directament a la sang sense ser filtrat pel fetge. El fabricant de Tampax, Proctle&Gamble, va publicar els compostos dels tampons en el 2015 davant de la pressió d'usuàries i després de diverses morts per la síndrome del xoc tòxic. La presència de tampons als nostres cossos durant diverses hores crea un caldo de cultiu ideal que permet l'entrada d'aire, desequilibra la flora vaginal, deshidrata les mucoses i fomenta el creixement de bacteris i microorganismes aliens als nostres cossos.
Les compreses tenen elements similars, però almenys no són dins de l'orifici vaginal. Els productes per neutralitzar la pecaminosa olor, a base de perfums, contribueixen satisfactòriament a debilitar i emmalaltir el nostre ecosistema vaginal. En les usuàries dels mètodes de contenció clàssics és habitual el dolor, les infeccions i la falta de lubricació natural després de la regla. Una cosa que, per cert, també contribueix a evitar el sexe tant sí com no.
Per si fos poc, les compreses, els salvaslips i els tampax surten molt cars
Per si fos poc, les compreses, els salvaslips i els tampax surten molt cars. En la pàgina web d'una important cadena d'hipermercats podem veure els preus. Un paquet de 16 compreses Evax sense ales costen 1,86. De 38 unitats, 4,25. Una capsa de Tampax Compact de 20 unitats, 3,60. Tampax Pearl de 24 unitats, 4,65. Els proteslips per als últims dies 1,52. En una regla se solen combinar tampons amb diferents tipus d'absorcions, compreses per a la nit i salvaslips. Cada capsa dura uns dos cicles, depenent de la usuària. A més, els productes d'higiene íntima femenina estan gravats amb un IVA del 10% en lloc del súper reduït 4%. Com comprendreu, evitar que la sang s'escorri entre les nostres cames és una necessitat que algunes persones valorem de primer ordre.
Aquests dies he estat seguint a Twitter la polèmica creada per la proposta de la CUP de Manresa per apropar els mètodes de contenció de sagnia alternatius a les joves. I he sentit autèntic fàstic en veure els comentaris d'infinitat d'usuaris (i usuàries) burlant-se d'una cosa de la qual no tenen ni idea: les copes menstruals i les esponges marines. Presumint de la seva ignorància i la seva bestiesa en públic. Fent política d'una necessària recomanació sanitària. Atenció als tuits:
Es comença desaconsellant les compreses (CUP Manresa) i s'acabarà desproveint-ne les botigues|tendes (Veneçuela). #Socialismo #LET
— Juan Pina (@JuanPina) 23 d'abril de 2016
Aprovada en el ple de Manresa la moció de la CUP per promoure l'ús d'esponges marines en la menstruació.
— Àngel Expòsit (@ExpositoCOPE) 22 d'abril de 2016
Ja tots més tranquils.
La CUP de Manresa, va de feminista, però no,es marrana. Voler substituir les compreses i els tampons per esponges marines és fort
— Carmen (@carmenzetage) 21 d'abril de 2016
I ja sabeu petites, a menstruar com indica la CUP de Manresa!!
— Manu (@Manu_The_Return) 21 d'abril de 2016
Bon dia a tots els que penseu que això amb Franco no passava.
ja ja ja les dones de Manresa a tornar als temps on hi havia q rentar els "draps higiènics" gràcies a la CUP https://t.co/5CbDnv7jc6
— Mariela de Ulloa (@blythe_club) 20 d'abril de 2016
ayto Manresa aprova petició la CUP sobre menstruació i mètodes alternatius com|com a esponges marines o teles. Milions d'anys d'evolució?
— Emigdio Tormo (@EmigdioTormo) 23 d'abril de 2016
Gràcies, CUP de Manresa. Gràcies per portar a un ple municipal la regla. Gràcies per evidenciar una necessitat que sentim moltes dones, la de no patir amb la menstruació. Gràcies per apropar a molta gent les copes menstruals, un sistema fet de materials com silicona quirúrgica, que no absorbeix i que simplement recull la sang. Que costa menys de 30 euros i que dura anys. Que no maltracta els nostres cossos. Que és respectuós amb el medi ambient i evita que 170 quilos d'escombraries generades per cada dona en la seva vida menstrual, vagin al medi ambient. Que no amaga la sang, que ens apropa a la nostra pròpia naturalesa i ens fa no menysprear la menstruació com un brut residu que una no pot ni veure, ni sentir.
Em fa fàstic la gent que fa dies que es riuen dels que han tingut la determinació de posar a l'agenda pública un tema sanitari que afecta, en algun moment de la seva vida, a la meitat de la població. La meitat vilipendiada de sempre, les femelles. Que falten al respecte a les persones que lluitem per la igualtat i el respecte a la nostra biologia. I vosaltres ens dieu antics.
El meu paisà, l'intel·lectual Eduardo Pondal, va escriure el poema Os Pinos el 1890, un text que s'ha convertit en l'Himne de Galícia. Aquests dies no he pogut evitar recordar les seves línies davant d'aquells que s'intenten apropiar del control sanitari de les nostres regles.
Os bos e xenerosos
a nosa voz entenden
e con arroubo atenden
o noso ronco son,
mais sóo os iñorantes
e féridos e duros,
imbéciles e escuros
non nos entenden, non.
[Els bons i generosos
la nostra veu entenen
i amb embadaliment atenen
el nostre ronc so,
Però només els ignorants
i salvatges i durs,
imbècils i foscos
no ens entenen, no.]
A tots aquests ignorants, salvatges i durs que es riuen de la copa menstrual els desitjo que 170 quilos de compreses utilitzades ploguin sobre els seus caps.