El govern d'Espanya acaba de fer l'últim pas en la via administrativa perquè el megaprojecte energètic del Maestrat continuï el seu camí. El 23 de juliol passat, el Consell de Ministres va aprovar l'autorització de la implementació de 20 parcs eòlics per a la producció elèctrica al Clúster del Maestrat. El megaprojecte de 20 parcs eòlics se situa sobre espais naturals, zones poc poblades, reserves de biodiversitat. En cas de desenvolupar-se, esdevindria un dels megaprojectes més grans del món.

Aquest projecte pot comportar la tala de dos milions d'arbres, suposarà la instal·lació de més de 80 aerogeneradors a les zones de la Xarxa Natura 2000 (àrees reconegudes per a la conservació de la biodiversitat per la Unió Europea). El projecte "Clúster del Maestrat" es troba en aquests moments judicialitzat. Igual que la seva línia d'evacuació de "molt alta tensió". S'estudia la possible comissió de delicte ambiental i prevaricació en el procés de tramitació, especialment quant a la declaració d'impacte ambiental. Segons aquesta declaració d'impacte ambiental emesa pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, 14 dels 20 parcs eòlics, 84 dels 125 aerogeneradors, s'instal·laran en espais de la Xarxa Natura els 2000, sobre dues zones d'especial conservació (Maestrat i Serres de Gúdar i "Rambla de les Trucas").

Estem parlant de la instal·lació de 125 aerogeneradors de més de 200 metres d'alçària. No són els que estem acostumats a veure ocupant àmplies extensions de terreny a diferents regions d'Espanya. Ubicats normalment en el que es coneix com l'"Espanya buidada". En aquesta ocasió parlem de molins molt més grans. A més a més, també parlem de 550 torres d'alta tensió i de 10 subestacions amb 360 quilòmetres de camins en els quals s'està autoritzant a construir una macroinstal·lació amb impactes irreversibles en el medi ambient i en la qualitat de vida dels habitants de la zona. No podem oblidar que a la zona hi ha un geoparc declarat per la UNESCO. En total, es veuen afectades 72.000 hectàrees.

El novembre del 2022, el Consell de Protecció de la Natura de l'Aragó va elaborar i va fer públic un informe sobre l'assumpte. S'hi se subratllaven algunes qüestions rellevants, com el fet de la necessitat de dur a terme una planificació sostenible del desplegament d'aquests macroprojectes, i concretament, de les energies renovables. I aconsellaven que, fins que això no estigués planificat, el més adient era paralitzar tot el que s'estigués desenvolupant en aquell moment. Sobre la necessitat de fer un projecte ben planificat s'hi han pronunciat les Corts de l'Aragó. Es tracta, en definitiva, de frenar el que suposarà, sense cap mena de dubte, la destrossa del Maestrat. Un desastre ambiental que encara es pot evitar.

Aquesta mateixa setmana s'ha interposat un recurs d'alçada davant l'autorització que va donar el govern espanyol aquest estiu . S'afegeix a les demandes interposades per diferents entitats, associacions i veïns. La Conselleria de Medi Ambient de València va interposar a l'abril la demanda, per via administrativa, per paralitzar la instal·lació d'onze plantes de fotovoltaiques a València, quatre d'elles a la província de Castelló i un parc eòlic a Morella (pertanyent al Clúster del Maestrat). Demandes que s'afegeixen a altres que també tenen a veure amb projectes de macrorenovables a tot el territori valencià, com Salinas (Villena), Limonero Solar (Requena), FV Monóver (Monòver, Salinas i Novelda), PSF Valenta Edetanotum FV 5 (Catadau, Guadassuar, Alzira i Llombai), El Secarral (Agost, Monforte del Cid i Elx), Los Predios (Alboraig i Torís), Los Hierros (Torís) i PSF Leima (Alacant, Mutzamel, Busot, el Campello i Sant Joan d'Alacant).

La conselleria valenciana assenyalava el mes d'abril que "totes les autoritzacions de plantes fotovoltaiques aprovades pel Ministeri, contravenen els informes de Paisatge i Medi Natural elaborats per ells mateixos. La Diputació de Castelló també està presentant batalla. Han destinat ajuts adreçats als ajuntaments de la província per a la defensa del territori amb vista a sufragar despeses d'assessorament tècnic i/o legal en el procés d'al·legacions a projectes de plantes d'energia solar durant el present exercici.

Sembla ser que ningú no vol aquests macroprojectes, tret del govern espanyol i les companyies privades que n'obtindran beneficis. Perquè, malgrat haver ofert diners, inversions, feines per a la zona, la ciutadania que resideix en aquests llocs és cada vegada més conscient que això no reverteix en benefici seu, sinó tot el contrari. S'estan planificant projectes per generar energia que es destinarà a altres finalitats, res a veure amb el desenvolupament d'aquestes àrees. El benefici fonamental l'obtindran fons d'inversió privats i estrangers. La francesa Akuo (Magda) i la noruega Statkraft (Arada Solar) en són dos exemples. Però n'hi ha moltíssims més.

Ecologistes en Acció denuncia que "El Clúster del Maestrat, subvencionat amb diners públics d'un fons d'inversió internacional, Copenhaguen Infrastructures Partners, obeeix als seus accionistes i no a les necessitats del territori local: ni als seus habitants ni al bé públic". Des de l'Ajuntament de Morella assenyalen que la instal·lació dels enormes molins aerogeneradors suposarà la desforestació de 125 hectàrees de terreny, entre altres catàstrofes. A més d'aixecar una nova línia elèctrica a la zona, només en parcel·les ocupades per plaques solars, les centrals de la Llàcua i Llívia, equivaldrien a 250 camps de futbol.

L'informe d'impacte mediambiental hauria contravingut els mateixos criteris del ministeri que l'ha elaborat. Els espais de Xarxa Natura 2000 són considerats amb el grau de sensibilitat més gran, i segons els experts, haurien de ser exclosos de la instal·lació de parcs eòlics. Des d'organitzacions per a la protecció del medi ambient denuncien que l'avaluació de l'impacte ambiental s'ha dut a terme per beneficiar els interessos del promotor, passant per sobre dels efectes devastadors de la massiva ocupació d'aquests territoris.

El que està passant aquí és la venda del nostre territori a través dels negocis tèrbols dels de sempre, per a benefici dels de sempre

És tan evident com que no s'han presentat projectes alternatius, cosa que ve determinada per les mateixes normes europees quan es puguin veure afectats espais d'especial protecció. En cas de continuar endavant, suposaria un precedent perillós per a tothom, ja que ja no hi hauria manera de plantar cara davant la destrossa dels nostres espais protegits.

S'ha denunciat que la Declaració d'Impacte Ambiental del MITECO només feia referència a una superfície poblada d'arbres de 140 hectàrees perquè s'hauria dedicat a copiar l'Estudi d'Impacte Ambiental desenvolupat per Forestalia (recordi aquest nom), l'empresa que s'encarrega del projecte. S'ha denunciat, en aquest sentit, que el problema és que "aquesta extensió no inclou totes les pistes d'accés, l'ampliació de les existents ni entre 80 i 100 quilòmetres de línies d'evacuació" (https://diadia.cat/a-quien-teme-copenhagen-infrastructure-partners/).

Està clar que Espanya ha estat venuda a fons estrangers per proveir d'energia empreses i negocis que no revertiran cap mena de benefici en els nostres territoris. I tot això s'ha desplegat ràpidament d'ençà que ens van confinar a tots en pandèmia, pels volts de l'any 2020.

Tot es va accelerar, i de la mateixa manera, a tot arreu, van aterrar companyies per oferir pagaments per lloguer de terres. Contractes lleonins on els propietaris dels terrenys no es van assabentar del que firmaven, sobretot de la lletra petita. I en altres casos, estan veient com "per interès general", les seves propietats estan sent expropiades. Ningú no s'assabenta de res fins que ja és massa tard. Fins que no truquen a la teva porta o et toca de prop per algun conegut. Està passant a tots els territoris d'Espanya que es consideraven "poc poblats", aquesta Espanya buidada que, en realitat, "està sent vacil·lada".

Perquè aquí no es tracta d'estar en contra de les energies renovables. No. Es tracta que aquests mena de macroprojectes són absolutament contraris a la sostenibilitat, a la cura del medi ambient, a la repoblació de zones buides, a la recuperació de l'entorn rural. Són tot el contrari. I la destrossa de l'agricultura, de la ramaderia, del medi ambient i del poc que ens queda ja en aquest país, que és la nostra terra.

Espanya s'ha venut. I es fa a través de partits polítics que impulsen aquesta mena de projectes, que són desenvolupats per empreses en què, per art de màgia de porta giratòria, apareixen col·locats membres de totes les formacions.

Abans indicava que cal recordar el nom de "Forestalia". Perquè resulta interessant conèixer el que es considera una obra d'"enginyeria societària". La investigació que va publicar AraInfo el 2021 i que es pot consultar aquí https://arainfo.org/el-gobierno-de-aragon-hace-la-vista-gorda-a-la-ingenieria-societaria-de-forestalia/ ens presenta dades de gran interès. L'investigador Miguel Ángel Conejos va arribar a la "dolorosa conclusió sobre l'estratègia de Forestalia, que amb la complicitat del Govern de l'Aragó, s'ha amagat en una trama de societats per esquivar la legislació mediambiental". "Així és com els diners públics dels Fons Verds de la UE acaben en paradisos fiscals i vosaltres us quedeu sense terres alhora que continuen construint projectes insostenibles en el temps i, majoritàriament, innecessaris".

Conejos explica com es creen empreses diferents, de vegades amb noms molt semblants, per licitar per cada projecte. "M'ha cridat l'atenció que dues de les empreses tinguessin un nom tan semblant, i ja que Energia Inesgotable d'Algedí S.L. és la protagonista d'avui, m'he posat a estirar el fil... Agafeu-vos fort: Energia Inesgotable d'Algedí SL té un administrador únic que és una altra SL: Researching And Development European SL, que al seu torn té una altra SL com a administradora única, que es diu Azzaro Nueva Europa SL". L'investigador continua estirant el fil i es va desgranant un veritable laberint de societats interposades. Tots els camins acaben a Fernando Samper. Però també apareix un altre cognom: Sumelzo.

"La connivència dels diferents poders econòmics a l'Aragó no és nova. Tampoc no és nou la seva participació en els negocis de renovables. Però el que és realment curiós és tot l'entramat d'empreses que han generat per a l'espoli territorial", destaca el col·laborador d'AraInfo, que considera que "això només pot tenir tres objectius: o enginyeria fiscal, o enginyeria comptable, o saltar-se les normes de cara a tramitar tots aquests projectes a l'Aragó dividint els projectes en menors de 50 MW i evitar el control del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Dels tres esmentats, sigui quin sigui el seu objectiu per a la creació de milers d'empreses, tots són censurables, però n'hi ha un que és el més sagnant. Que al Departament d'Indústria del Govern de l'Aragó s'estigui fent els ulls grossos davant aquesta situació" (https://x.com/maconejos/status/1448898126090326017?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1448898126090326017%7Ctwgr%5E8d107c278816271af4d056f817424fabba9e1405%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Farainfo.org%2Fel-gobierno-de-aragon-hace-la-vista-gorda-a-la-ingenieria-societaria-de-forestalia%2F).

Que serveixi això del Clúster del Maestrat per fer-se una petita idea del que està passant aquí: la venda del nostre territori a través dels negocis tèrbols dels de sempre, per a benefici dels de sempre. No entenen de sigles, ni de colors polítics. En aquests temes solen estar tots molt d'acord. I és el que realment els importa. I el silenci còmplice de tots, avalat per uns mitjans de comunicació que fan la seva tasca corresponent: la de mantenir la població absolutament desconnectada de la realitat.

Aquesta setmana he conversat amb els portaveus de les diferents províncies de l'Aragó. Aquí pot veure l'entrevista (https://beatalegon.tv/video/aragon-espana-se-vende-a-los-fondos-extranjeros-bajo-el-manto-de-las-macro-renovables/). No ens vindria malament fer atenció i posar-nos en marxa. Això que succeeix ens afecta a tots, perquè ens estan vacil·lant a costa de buidar Espanya.