Tal dia com avui de l’any 1707, fa 313 anys, en el context de la Guerra de Successió hispànica (1705-1715), les tropes franco-castellanes de Felip V —el primer Borbó hispànic— es lliuraven a l’incendi i destrucció de Xàtiva (llavors, amb 12.000 habitants, la segona ciutat del País Valencià en població). Les tropes borbòniques, comandades pel general Claude François Bidal d’Asfeld i per ordre expressa de Felip V, van saquejar i incendiar totes les cases de la ciutat, excepte els edificis religiosos.
Segons les fonts històriques, Felip V va proclamar: "L'obstinada rebel·lia amb què fins als termes de la desesperació varen resistir l'entrada de les meves armes els veïns de la ciutat de Xàtiva, per a fer irremissible el crim de la seva perjura infidelitat desatenent la benignitat amb què repetides vegades els vaig flanquejar el perdó, vaig emprar la meva justícia a manar-la arruïnar per a extingir la seva memòria, com es va executar per a càstig de la seva obstinació, i escarment dels que intentessin seguir el seu mateix error”.
Les mateixes tropes que havien incendiat la ciutat van reunir els supervivents del setge (8 de maig – 6 de juny) i els van conduir forçats a Castella (al territori de la Manxa) i els van abandonar a la seva sort, sense aliments ni recursos. Poc després, Felip V va ordenar que no quedés cap testimoni material de l’existència de Xàtiva, i D’Asfeld va obligar la població civil dels voltants de Xàtiva a enderrocar les poques parets que restaven dretes després de l’incendi de la ciutat.
Felip V va ordenar, també, que sobre les cendres de Xàtiva s’edifiqués una nova ciutat, que havia de portar el nom de Colonia Nueva de San Felipe, i que havia de ser poblada amb castellans lleials a la seva causa. Les dificultats per portar a terme aquell projecte —a causa de l’escenari bèl·lic general— van endarrerir les obres, i, finalment, els xativins desterrats retornarien clandestinament i reedificarien la vella Xàtiva. No obstant això, el règim borbònic imposaria el nom de San Felipe fins ben entrat el segle XIX.