Les preposicions són essencials per entendre aquest pontificat que alguns voldrien ja liquidat. La preposició amb és la més significativa de totes. El papa Francesc no es cansa de demanar que les persones facin xarxa, dialoguin, es trobin i construeixin, unes amb les altres, i no contra ningú. La dignitat de les persones amb autisme i la promoció de la cultura de la inclusió són dues prioritats que el papa Francesc té en el seu programa. Quan ell parla de crear xarxes solidàries, que la fraternitat estigui al centre de l’economia, es refereix a aquest tipus d’inclusió. Divendres es va reunir amb la Fundació Italiana per l’Autisme, i les va animar a fer treball no per a elles, sinó amb elles. Després de la trobada, un grup de persones amb autisme van cuinar i van oferir el dinar a les persones sense recursos que viuen als carrers adjacents al Vaticà. El Papa és un dels grans enemics de la cultura que descarta les persones aparentment poc productives o amb discapacitat intel·lectual d’algun tipus. Tothom és vàlid.
El Papa aprofita sovint per parlar de la sensibilització davant discapacitats diverses, per trencar prejudicis i promoure una cultura basada en la dignitat de la persona
No es cansa de repetir que estem construint una societat massa centrada en la competència i el benefici. El Papa aprofita sovint per parlar de la sensibilització davant discapacitats diverses, per trencar prejudicis i promoure una cultura basada en la dignitat de la persona. Fràgil i vulnerable no és un sinònim d’inútil, i el Papa anima a situar a aquestes persones “al centre”. No al costat, sinó al centre. Paraules fortes que reclamen canvis de polítiques, també en la contractació del personal a la mateixa cúria vaticana i, per emulació, a les estructures eclesials de tot el món. “Situar una persona amb discapacitat al centre vol dir trencar barreres físiques”, diu el Papa, però també garantir que participin en la vida de la comunitat i aportin la seva contribució, socialitzant i expressant la seva creativitat i perquè això sigui possible, cal certament un canvi de mentalitat. El papa Francesc reconeix que s’han donat grans passes, però que encara hi ha prejudicis, desigualtat i discriminació. El Papa sap que calen recursos i en els casos de les associacions i fundacions, també benefactors, i no els oblida i agraeix que hi hagi persones que destinin els seus béns a aquest tipus d’iniciatives solidàries. En un mateix dia han passat per les sales vaticanes indígenes del Canadà i persones amb autisme. Amb la seva agenda, ell també marca les seves prioritats.