Si el Papa es torna vegà, una ONG que ell mateix pot escollir rebrà un milió d’euros. És un repte d’una fundació americana que dona al Papa poc temps: ha de fer-se vegà per Quaresma, un període molt adient per a abstencions de tot tipus. És el que proposa una campanya que pretén que el papa Francesc doni exemple, ja que segons els seus càlculs una persona que mengi vegà durant tota la Quaresma estalvia l’equivalent en carboni d’un vol Londres-Berlín. I si ho fessin tots els catòlics del planeta, equivaldria al conjunt d’emissions anuals d’un país com les Filipines. Caldria recordar que els catòlics del planeta són molts, i molts d’ells vegans per força, i altres per cultura no tasten la carn.
La líder de la campanya és Genesis Butler (un nom també molt encertat i bíblic), una nena de 12 anys que és la impulsora d’una campanya per lluitar contra el canvi climàtic, que ella connecta amb el consum de carn. Ha aprofitat que el Papa ha escrit l’encíclica Laudato si’ per llançar la Million Dolar Vegan. Si el Papa fa una dieta vegana per Quaresma, els diners recollits aniran a l’ONG que el mateix papa Francesc decideixi. No només seria un acte benèfic, sinó que voldria dir que milions de persones al món haurien vist com el Papa dona exemple.
Darrere la iniciativa vegana papal hi ha Paul McCartney i Moby, units per la Blue Horizon Foundation. Genesis Butler és vegana des dels sis anys en un dels països amb més consum de carn del món. El Papa, argentí i imprevisible, podria acceptar aquesta dieta. Ni carn, ni peix, ni ous, ni llet. Ara bé, ja veig els tractors i els productors italians amb pancartes amb fotos d’animals que es plantarien a la plaça de Sant Pere per protestar. El que em sembla més interessant del cas és que els activistes busquen impacte i notorietat, i han vist en el Papa un influencer, precisament en un moment en què algunes enquestes de popularitat revelen que ja no és un personatge tan valorat com fa uns mesos. L’ombra dels abusos sexuals i la ineficaç resposta, especialment als Estats Units, li ha passat factura aparentment, però al mateix temps continua essent un líder buscat i reconegut. A la carta, li diuen que el món està patint el canvi climàtic, la desforestació, la desaparició d’espècies. Des d’una perspectiva com la vegana, que s’absté de menjar animals i usar productes d’origen animal, la dieta exclou ous, làctics i mel. Però també té conseqüències en la roba i en el lleure: els vegans no usen roba de llana o seda, no fan servir calçat de cuir, no van evidentment al zoo però tampoc al circ ni fan equitació. El veganisme no és només una qüestió de dieta, sinó d’ètica i estètica, perquè tampoc fan servir productes com cremes facials per a les quals s’hagi experimentat amb animals. En alguns països existeix la campanya dels meatless Monday o dilluns sense carn, sempre en la línia que vincula el consum de productes animals amb la destrucció dels boscos i la contaminació. A la crida vegana adreçada al Papa es recorda que la gent avui està obesa, pateix diabetis i que tota aquesta mala salut està relacionada amb el consum de carn.
El Papa ha escrit molt sobre la protecció de la natura, però ho fa sempre des d’un antropocentrisme molt clar. Ja veurem què passa per Quaresma, però és bo que des del món laic li llancin reptes i a més els relacionin amb Quaresma: vol dir que hi ha gent que encara sap què és la Pasqua i que veuen en el Papa un referent moral i un home capaç de posar-se en joc i acceptar un repte llançat a les xarxes socials. Un influencer ètic, una veu amb autoritat en el món volàtil i globalitzat.